szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új irányelv megalkotására tett javaslatot csütörtökön az Európai Bizottság, hogy hatékonyabbá tegye az üzleti titkok védelmét.

Az új, uniós szintű jogszabály egységes meghatározást adna az üzleti titok fogalmának és egységes szabályokat állítana fel arra vonatkozólag, hogy hova és hogyan fordulhatnak jogorvoslatért azok, akiknek üzleti titkaival visszaéltek.

"Így a tagállami bíróságok könnyebben eljárhatnak majd ilyen ügyekben, és könnyebb lesz az üzleti titkokat sértő termékek eltávolítása a piacról, a sértettek pedig könnyebben juthatnak majd kártérítéshez" - magyarázta az irányelvtervezet céljait a brüsszeli testület közleménye.

A bizottság megítélése szerint a tudásalapú társadalomban versenyképességi kérdés, hogy egy vállalat biztonságban tudja-e titkait, ha ugyanis nem, az vissza fogja vetni az innovációt. Brüsszel adatai szerint az elmúlt tíz évben minden ötödik vállalat szembesült azzal az EU-ban, hogy titkait, bizalmas információit valaki megpróbálta ellopni, egy közelmúltbeli felmérés szerint pedig az arány évről évre növekszik.

Az Európai Bizottság közölte: arra törekszik, hogy a közös piac az innováció és a gazdasági növekedés motorja legyen. A jelenlegi széttöredezett jogi környezetben viszont Brüsszel szerint sok cég visszariad a határokon átnyúló együttműködéstől más cégekkel, kutatóintézetekkel, mert egyáltalán nem biztos abban, hogy egy polgári peres eljárás során egy másik tagországban érvényt tud szerezni az igazának szellemi tulajdonával kapcsolatban.

Michel Barnier, az egységes piacért felelős uniós biztos a bizottság közleménye szerint kulcsfontosságúnak tartja, hogy a jogi szabályozás kövesse az idők változásait, megvédje a vállalatok bizalmas információit a kiberbűnözőktől, ipari kémektől, a lopástól és a visszaéléstől. A bizottság abban bízik, hogy az új irányelv biztonságosabb környezetet teremt a vállalkozások számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!