szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint öt év után ismét 7 ezer milliárd forint alatt van a háztartások hitelállománya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint - írta a Világgazdaság.

Októberben a lakosság csaknem 47 milliárd forinttal törlesztett több hitelt, mint amennyit felvett, emellett az árfolyamváltozások is kedvezően hatottak a kölcsönállományra, így a novembert mindössze 6893,6 milliárd forintos tartozással kezdték a háztartások - közölte a VG.

Októberben minden főbb hiteltípus mennyisége csökkent, köztük a folyószámlakölcsönöké is, amelyeké pedig már hosszú időn óta stagnál vagy növekszik.

Az új lakáshitelek kamata és hitelköltségmutatója tovább csökkent a hónapban. A legfeljebb egyéves kamatfixálású kölcsönök átlagos THM-je 8,61, az egy év öt év közötti kamatperiódusú lakáshiteleké 9,72, az öt év tíz év közötti kamatperiódusúaké 7,76 százalékos volt.

Az adatok szerint egyébként a hitelek többsége az első két típusba tartozik, csak kevesen vettek fel öt éves, vagy annál hosszabb kamatperiódusú lakáskölcsönt. A kamatok egyébként a fogyasztási hiteleknél is csökkentek októberben, a folyószámlahiteleknél viszont ismét emelkedni kezdtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

Ellenálló szervezet a „téli álom” után – így hozza formába immunrendszerét

Ellenálló szervezet a „téli álom” után – így hozza formába immunrendszerét

Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat

Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat