szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TV2 csatorna karácsonyi buliján Simon Zsolt vezérigazgató azt mondta a dolgozóknak, hogy heteken belül kiderülhet, a komoly jelöltek közül ki viszi tovább a céget - írja az Origo.hu.

Néhány héten belül kiderülhet, hogy a hónapok óta zajló tárgyalások után kinek sikerült megszereznie a TV2-t, legalábbis az Origo.hu értesülése szerint Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója a cég december 2-án tartott év végi partiján ezt ígérte a dolgozóknak. A portál szerint a dolgozók között az a pletyka terjed, hogy a vevő egy kínai befektető lesz, aki mögött magyar befektetők állnak. Simon Zsolt azonban nem árulta el, hogy ki lehet a befutó.

Az Origo.hu is felidézi, hogy november 19-én a Bors Online tényként közölte, hogy a TV2-t már eladták, a lap folyosói pletykák alapján úgy vélte, hogy egy kormányzó párthoz közel álló befektetőcsoport áll a tranzakció mögött. A Bors akkor érdeklődött Simon Zsoltnál is, de ő nem kívánta kommentálni értesüléseiket. A hvg.hu akkor utána kérdezett a Bors infójának, de a napilap állításaival szemben a mi forrásaink azt mondták, nincs pánikhangulat a tévé székházában, arról viszont már hónapok óta beszélgetnek a munkatársak, hogy rövidesen eladják a céget. 

Simon Zsolt
©

Bár a Bors anyagában nem volt arról szó, hogy melyik cégről van szó, a kormányközeli érdeklődőről már a hvg.hu is írt májusban: eszerint az eladósorban lévő kereskedelmi tévére szemet vetett a Fidesz-közeli vállalkozónak elkönyvelt, korábban az RTL-lel is próbálkozó Nyerges Zsolt, illetve cége, az Infocenter Zrt. A  tévécsatornára Nyergesék mellett a Viasat (külföldi) tulajdonosa, a Modern Time Group is pályázott. A tévétársaság németországi anyavállalata, a ProSiebenSat.1 májusban sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az értesülésünket. A Figyelő a pár héttel ezelőtt arról írt, hogy a TV2-ben továbbra is eladó, és egy kínai cég mögött álló, Fidesz-közeli magyar vállalkozó állhat az ügylet mögött.

Még Orbán is megszólalt az ügyben

Alig egy héttel azt követően, hogy a tévé értékesítéséről szóló hírünk megjelent, a miniszterelnök bejelentette, a kormány tervezi a reklámadó kivetését, amely az RTL Klub és a magazinpiacon erős Sanoma mellett a TV2-öt érintené a leginkább. Az azóta ejtett reklámadó beharangozása után a hvg.hu-nak több - TV2-höz, Viasathoz kapcsolódó - piaci forrás is azt valószínűsítette, hogy a kormány csak azért dobta be tavasszal a médiavállalkozásokat sújtó reklámadó ötletét, hogy ezzel elvegye a kedvét a tévére esetlegesen bejelentkező külföldi társaságoknak. Beszédes volt Orbán Viktor egyik nyilatkozata: a miniszterelnök egy nyári interjújában arról beszélt, hogy Magyarországon a nagy, kereskedelmi tévék közül egyik sem magyar, mindegyik külföld, ezért olyan nemzeti szempontokat, amiket otthon igen, itt nem érvényesítenek. "Ez sem lesz mindig így” – tette hozzá sokat mondóan a miniszterelnök.

Simon Zsolt, a TV2 mögött álló MTM-SBS részvénytársaság vezérigazgatója a hvg.hu-nak adott szeptemberi interjújában azt mondta, tavaly ő győzte meg a tulajdonost, hogy "abban az állapotában ne vigyék ki a piacra". "Akkor sikerült elfogadtatnom velük, hogy fektessenek be a magyarországi csatornába" - mondta Simon, aki szerint a német anyavállalat tulajdonrészt és nem csatornákat értékesít, tehát egyelőre nincs eladósorban az ősszel teljesen új műsorstruktúrával előálló TV2.

A tévétársaság évek óta súlyos veszteségeket termel. A tavalyi évet 6,1 milliárdos mínusszal zárta, 2010-ben 8,9, 2011-ben 7,9 milliárd volt a veszteség. A német tulajdonos ugyanakkor az elmúlt hónapokban jelentős pénzeket fektetett a tévé technikai fejlesztésébe, és igyekezett ellensúlyozni a veszteségeket is. Amikor tavaly ősszel az MTM-SBS tőkéje negatívba fordult, a cégbírósági jegyzőkönyvek szerint a P7S1 19,9 milliárd értékű saját váltót bocsátott ki. Az MTM-SBS tulajdonosai a 2013. március 27-i közgyűlésen pedig úgy döntöttek, törzsrészvényt bocsátanak ki, melyért három részletben összesen 3 milliárd forintot készült átutalni a P7S1.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!