szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A reggel lakásán házkutatást tartó nyomozók Horváth András, a NAV-botrány kirobbantója szerint leginkább a zöld dossziét keresték, melyben az általa elmondottakra tartalmaz bizonyítékokat. A mappáról nincs másolat, ám ezek az adatok az adóhivatal nyilvántartásában is szerepelnek, ezeket pedig nem lehet módosítani, törölni. Az Átlátszónak adott videóinterjújában azt is elmondta: számított arra, hogy a hatalom fel fog lépni vele szemben, ezért nem a lakásán, de biztonságba helyezett olyan adatokat, melyek őt védik meg "bizonyos típusú hatósági vegzálásoktól".

"Fél 8 körül volt, becsöngettek, négy nyomozó állt az ajtóban" - mesélte az Átlátszó.hu-nak adott videóinterjújában Horváth András volt adóhatósági munkatárs, akinél csütörtök reggel házkutatást tartottak a rendőrök. Elmondása szerint kérte a rendőröket, hogy várjanak egy kicsit, amíg a családja felébred, de ennek a kérésének nem tettek eleget és megkezdték a házkutatást.

"Abszolút váratlan volt"

"Fogalmam sem volt róla hivatalosan, hogy ellenem büntetőeljárás folyik olyan bejelentés alapján, amit a NAV tett" - mondta Horváth, hozzátéve: a feljelentést a NAV közép-magyarországi regionális igazgatóságának a vezetője tette ellen személyes adatokkal való visszaélés ügyében.

A zöld dossziéból nincs másolat
©

"Abszolút váratlan volt" számára a dolog, mert erről nem értesítették, nem hívták be, nem hallgatták meg tanúként, hanem egyből házkutatást tartottak. Elmondása szerint a nyomozók olyan iratokat kerestek, melyek az ő hivatali működésével összefüggenek és adótitkot képezhetnek. Külön rákérdeztek a zöld dossziéra, ami szerinte a legfontosabb dolog volt.

Horváth jelezte a nyomozóknak, hogy ez neki is bizonyíték, erre a nyomozók azt válaszolták, hogy ha arra kerül a sor, akkor majd felhasználhatja bizonyítékként.

A mappában - melynek tartalmáról egyébként nincsen másolat - cégek neve, adószáma, és a gyanú szerint elcsalt áfaösszegek szerepelnek, valamint a NAV-ra vonatkozóan vannak olyan adatok benne, melyek azt bizonyítják, hogy az áfacsaló cégekkel szemben nem az elvárt módon jártak el, ezzel pedig igen nagy költségvetési kárt okoztak - mondta a videóinterjúban a NAV-botrány kirobbantója.

"Az adatokat fejből tudom"

"Az adatokat fejből is tudom szinte" - tette hozzá Horváth, aki arról is beszélt, hogy a zöld dossziéban található adatok az adóhivatal nyilvántartásában is szerepelnek, ezeket pedig nem lehet módosítani, törölni, tehát ha a kormány tiszta vizsgálatot szeretne, ott utánanézhet a dolgoknak.

Elmondta: számított arra, hogy a hatalom fel fog lépni vele szemben, ezért nem a lakásán, de biztonságba helyezett olyan adatokat, melyek őt védik meg "bizonyos típusú hatósági vegzálásoktól". "Megtettem a szükséges intézkedéseket, hogy meg tudjam védeni magamat" - mondta.

"A lelkiismeretem tiszta, felháborított az eljárás, hogy engem akarnak bűnözőnek beállítani ahelyett, hogy a korrupciós ügyeket vizsgálnák. A családomat zaklatva a hatalom ilyen módon próbál megfélemlíteni engem és azokat, aki a jövőben kiépnének a nyilvánosság elé hasonló ügyekkel" - fogalmazott Horváth András.

Ősszel robbantott

Horváth András november elején robbantotta ki a NAV-botrányt, és sajtótájékoztatón azt állította, ezermilliárdos mértékben csalnak el áfát kiemelt adózók, főleg az áruházláncok, amelyek polcai gyakorlatilag tele vannak adócsalásból származó áruval. Erről november 8-án egy tanulmányt is publikált az Átlátszó oknyomozó portálon. A NAV volt munkatársa szerint az adócsalásban az adóhatóság is részt vesz azzal, hogy leállítja a vizsgálatokat, ha a kiemelt adózókhoz érnek. Horváth András az ügyben feljelentést tett az ügyészségen.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) novemberben indított nyomozást a NAV-botránnyal kapcsolatban, hivatali visszaélés gyanújával (akkor még nem lehetett tudni, hogy a hivatali visszaéléssel éppen a botrány kirobbantóját gyanúsítják). Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a főügyészség a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályát bízta meg, majd az országos rendőrfőkapitány 2013. november 27-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az ügyet.

Csütörtökön szimpátiatüntetést tartottak Horváth mellett civilek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett