szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Federal Reserve (Fed) kötvényvásárlási programjának visszafogása csütörtök délelőttre el kezdett hatni az arany árára is.

A határidős piacokon az arany unciánkénti árfolyama februári szállításra 2,32 százalékos csökkenéssel 1206 dollárra esett, de 1198 dollár is volt délelőtt. Az utóbbi ár a legalacsonyabb 2013 júniusa óta, és nagyon közel van az éves 1188 dolláros mélyponthoz is. 

A Fed döntése először még kedvezően hatott az arany árára, és drágulás volt a nemzetközi piacokon. Az első piaci reakciók elmúltával azonban Ázsiában eladási hullám indult, mert a befektetők azt olvasták ki a Fed lépésből, hogy az USA gazdasága a vártnál jobb állapotban van, ezért csökkent az arany vonzereje, mint vésztartalék. 

Az arany árának esése magával húzta az egész határidős nemesfémpiacot. Az ezüst unciánkénti ára márciusi szállításra 3,9 százalékot zuhant és 19,28 dollárra csökkent, mielőtt visszakapaszkodott 19,33 dollárra. Platina ára januári szállításra 1,4 százalékos csökkenéssel 18,40 dollárra, a palládium ára 0,4 százalékos gyengüléssel 697 dollárra változott. 

Csütörtök délben az arany unciánkénti spotárfolyama 0,92 százalékos, azaz 11,16 dolláros gyengüléssel 1207,3 dollár körül mozgott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!