szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akkora lyukat ütött a Fővárosi Vízművek pénzügyein a külföldi tulajdonosok kivásárlása, a rezsicsökkentés és egyéb változások, hogy a fővárosnak egymilliárd forinttal kell kisegítenie a céget. Ellenkező esetben bevonhatják a működési engedélyét.

Súlyos pénzügyi helyzetbe hozta a Fővárosi Vízműveket a külföldi befektetők részesedésének visszavásárlása, a rezsicsökkentés és más törvényi változások, ezért, ha a főváros nem ad egymilliárd forintot, a működési engedélyét is elveszítheti. Lényegében ez áll abban a javaslatban, amit a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére nyújtott be két főpolgármester-helyettes, György István és Bagdy Gábor.

A javaslat szerint a fővárosnak egymilliárd forinttal kellene megemelnie a társaság jegyzett tőkéjét, hogy a vízművek pénzügyi mutatói (a tőkeerősségi, az eladósodottsági és a likviditási mutató) a működési engedély megtartásához szükséges, előírt tartományban maradjanak. A tőkeemelés a benyújtók szerint megvalósítható úgy, hogy a főváros egymilliárdot elenged a vízművek tartozásából, vagy úgy, hogy a főváros ingatlanokat ad a cégnek. A javaslat azt írja, a szóba jöhető ingatlanok meghatározásáról már folyik az egyeztetés.

Komolyak a veszteségek

A főpolgármester-helyettesek magyarázatukban kifejtik, hogy az elmúlt két év változásai a víziközműszektort és a Fővárosi Vízműveket jelentős többletköltségekkel terhelték. Mint ismert, a fővárosi önkormányzat 2012-ben 12 milliárd forintért visszavásárolta a Fővárosi Vízművek kisebbségi részesedését a francia Sueztől. A társaságban már addig is a fővárosnak volt többsége, ám a menedzsmentjogok a külföldi befektetőknél voltak.

©

A külföldi befektetők kivásárlását úgy ütötték nyélbe, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonosi kölcsönt adott a Fővárosi Vízműveknek. Ebből a 12 milliárdos tulajdonosi kölcsönből mára 7,9 milliárd forint maradt a 2013-as törlesztések után.

A hitel költsége és a rezsicsökkentés második lépcsőjében, tavaly július 1-től életbe lépett lakossági díjcsökkentés 2013-ban 3,946 milliárd forint többletterhet okozott a cégnek, és ez 2014-ben tovább emelkedik 4,257 milliárd forintra – olvasható az előterjesztésben.  

A cég jegyzett tőkéjét az is jelentősen csökkentette, hogy egy törvényi változás következtében a vízközművek, amelyek korábban a Fővárosi Vízművek Zrt. tulajdonában voltak, 2013. január 1-jétől az érintett önkormányzatokra szálltak át. Ezzel 70 milliárd forintnyi vagyont veszített a cég, melynek következtében 2012-es 58,6 milliárd forintos jegyzett tőkéje 51,6 milliárd forinttal csökkent (emellett a külföldiektől éppen megvásárolt saját részvényeket is be kellett vonni).

Halasztani kell a tartozást

A tőkejuttatás mellett arra is szükség lesz, hogy a cég halasztást kapjon a főváros felé fennmaradt 7,9 milliárd forintos tartozására. Így tudja csak teljesíteni az elvárt likviditási mutatót.

Az előterjesztők azt is írják, különösen fontos a beruházásokra felhasználható pályázati források megszerzése, ugyanis még a tulajdonosi kölcsön átütemezése után, 2014-ben is csak 3,2-3,4 milliárd forintos beruházási szinttel tudja a cég a likviditási mutató értékét az elvárt szintre javítani, „ami a vagyonkezelési kötelezettség teljes körű teljesítését már veszélyezteti” – fogalmaznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele