szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar jegybanknak van ideje "kényelmesen" elemezni a jelenlegi piaci zuhanások inflációra gyakorolt hatását és beavatkozik, ha szükséges – mondta Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja pénteken a Reuters hírügynökségnek.

Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti bank (MNB) monetéris tanácsának tagja pénteken a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a magyar jegybanknak van ideje "kényelmesen" elemezni a jelenlegi piaci zuhanások inflációra gyakorolt hatását és beavatkozik, ha szükséges.

A monetáris tanácstag szerint az ország fundamentumai szilárdak, a külső finanszírozási kapacitásunk "masszív", így nem látnak különleges okot aggodalomra. Nem mondhatjuk azt, hogy beavatkozunk, és azt sem, hogy nem avatkozunk be – tette hozzá Pleschinger. Hozzátette, hogy ez a fejleményektől függ, melyeket folyamatosan monitoroznak.

A jegybank monetáris tanácsának tagja hozzátette, hogy csak a magyar inflációs kilátásokat figyelembe véve a további kamatcsökkentés még megfontolható, de – csakúgy, mint a múltban – a Monetáris Tanács a piaci folyamatokat is figyelembe véve hozza meg döntését. Pleschinger újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tud arról, hogy a Monetáris Tanács rendkívüli ülésének összehívásának gondolata felmerült volna, az ilyen piaci kilengéseket szerinte korrekciók követik.

"Nem vagyunk semmilyen nyomás alatt, van időnk kényelmesen figyeljük és elemezzük a fejleményeket" – tette hozzá Pleschinger.

Péntek reggel a magyar gazdaságpolitika több szereplője is megszólalt az árfolyam ügyében, de senkinek sem sikerült megnyugtatót mondania. A kormányfő az MR-1 Kossuth Rádiónak adott interjújában és a Lámfalussy-konferencián azt mondta, az alapkamat és az árfolyam ügye nem az ő hatásköre, hanem a jegybank dolga. Ugyanakkor szerinte a magyar költségvetés rendben van, 3 százalék alatt marad 2014-ben is a hiány, kiemelte a többletes folyó fizetési mérleg helyzetét is.

Matolcsy György szintén a konferencián beszélt, most kerülte a kamatcsökkentésre vonatkozó kifejezéséket, és csak azt bizonygatta, hogy milyen jó a kapcsolata a kormánnyal.

Orbán Gábor, az NGM államtitkára pedig azt mondta reggeli sajtótájékoztatóján, a forint jelenlegi gyenge árfolyama egyelőre nem ad okot arra, hogy az idei költségvetés számait felülvizsgálják, erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha az árfolyam tartósan elszakadna attól a (310 forint/eurós) szinttől, ami a tervezésben szerepelt.

Megszólalt Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke és a monetáris tanács tagja is, aki a Wall Street Journal napilapnak azt mondta, bármilyen lépés a központi bank részéről most hiba lenne a feltörekvő piacokon tapasztalt árfolyam-ingadozások miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében