szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor szerint nem a magyar gazdaság állapota, hanem a nemzetközi pénzmozgások irányítják a forint árfolyamát, ez pedig azt jelenti: a világgazdaság bizonytalansága és az európai gazdaság válsága sem ért még véget – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök szerint a rezsiharc színtere most Brüsszelbe tevődik át, és a következő hónapokban komolyra fog fordulni. Az alacsony közmunkabért illetően a kormányfő azt mondta: Magyarországon minden bér alacsony.

"Én csak egy szegény, korlátozott hatáskörrel rendelkező miniszterelnök vagyok" – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arra reagálva, miről fog beszélni az MNB által szervezett nemzetközi konferencián azok után, hogy az elmúlt napokban jelentősen gyengült a forint.

A miniszterelnök szerint a forint árfolyam a jegybank hatásköre, és nem jó, ha a kormányok árfolyamkérdésekről kezdenek el beszélni.

A jelenségről ugyanakkor elmondta: olyan világban élünk, ahol az egyes államok nem urai a saját pénzük árfolyamának. Orbán szerint a magyar valutát érő változások a világban zajló pénzmozgások miatt következnek be, nem a magyar gazdaság állapota miatt, amely elmondása szerint stabil és erős.

©

Ezek a nemzetközi mozgások ugyanakkor a kormányfő szerint azt is jelzik, hogy a világgazdaság bizonytalansága és az európai gazdaság válsága nem ért még véget, és a valuták törékenyek maradtak a kontinensen.

Rezsiharc – a központ Brüsszel

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság kész kötelezettségszegési eljárásokat indítani azokkal a tagállamokkal szemben, amelyekkel a folyamatban lévő kétoldalú egyeztetések során nem sikerül megállapodni az energiaár-szabályozás fokozatos kivezetéséről, Orbán Viktor azt mondta: nem történt semmi olyasmi, amire ne számítottak volna.

"Áttevődött Brüsszelbe a színtere a rezsiharcnak, és a következő hónapokban komolyra fog fordulni" – tette hozzá. "Az Európai Unió célja, hogy szabadárassá tegye az energiaárakat. A tapasztalatok szerint azonban ahol nem volt központi árszabályozás, és verseny alakulhatott volna ki az energiapiacon, ármegállapodások jöttek létre a színfalak mögött, és az árak magasabbak voltak az állam által megszabottaknál" – magyarázta Orbán, aki szerint az Európai Unió álláspontja életszerűtlen, tankönyvízű, és a gyakorlat tényei ellene beszél.

Nem a tankönyveket kéne lapozgatni, hanem újszerű megoldásokat kéne keresni – tette hozzá Orbán. "A kérdés az, mit kell tennünk azért, hogy Európában az energia ára legalább olyan olcsó legyen, mint a versenytársaknál, hiszen az USA-ban például kétszer-háromszor olcsóbb az energia mint Európában."

"Nekünk van javaslatunk, de versennyel soha nem fogunk eljutni ahhoz a szinthez, amit a riválisok hoznak." Orbán Viktor meggyőződése szerint az iparban is nonprofit energiaszolgáltatásra van szükség a munkahelyek megőrzése érdekében. Ez többéves munkát igényel, "de mi Magyarországon be fogjuk vezetni (...), és lesznek követőink" – jelentette ki.

"Ki kell dolgozni ehhez a törvényt, de ebben még jelentős viták vannak" – tette hozzá. A nonprofit energiaszolgáltatás a kormányfő szerint alacsony ipari termelői árakat hoz és magasabb életszínvonalat.

Az interjúból az is kiderült, hogy hat-hét komoly közműcéggel áll tárgyalásban az állam, ezek állami kézbe kerülnének vissza. A Főgáz esetében már megszületett a megállapodás, az ehhez szükséges pénzt pedig félretették a költségvetésből.

"Minden bér alacsony Magyarországon"

A foglalkoztatási számokat illetően a miniszterelnök azt mondta: "nem akarom elvetni a sulykot, de kifejezetten lelkes vagyok". A kormányfő ugyanis saját elmondása szerint hisz abban a mondásban: ha munka van, minden van.

©

Erkölcsi szempontból rossz véleménnyel van azokról a politikusokról, akik a közmunkát végző embereket sértegetik. "Hogy lenne ez a foglalkoztatási adatok kozmetikázása?" – tette fel a kérdést Orbán arra reagálva, hogy sok kritikus hang nem tartja valósnak a javuló adatokat. "Nem kényszermunkáról beszélünk. Az emberek választhatnak a segély és a közmunkabér között. Ez az az erkölcsi felhajtóerő, amire Magyarország jövőjét építeni lehet" – tette hozzá.

Arra a kritikára, hogy a közmunkabér nagyon kevés, Orbán azt mondta, a kritika jogos, de csak annyit tudnak fizetni, amennyit a magyar gazdaság előállít.

A kormányfő azt is hozzátette: "Minden bér alacsony Magyarországon, nem csak a közmunkabér". "Azon kell gondolkodni, hogyan lehet ezeket megemelni. Vért izzadok évek óta, hogy csekély gazdasági növekedés mellett és az uniós válság közepette olyan politikát csináljunk, amivel több munkahelyet lehet teremteni."

A külföldre vándorló fiatalokról kifejtette: "természetes és pozitív, hogy ha a fiatalok meg akarják tudni, mit ér a tudásuk a világon. A kérdés az, van-e hova hazajönniük. Azon kell dolgoznunk, hogy érdemes legyen hazajönniük."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Májusban nyitnak a franciák

Májusban nyitnak a franciák

Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál

Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet