szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Business Insider összegyűjtött 13 pontot, ami miatt a készpénz "borzasztó", és jobb lenne, ha eltekintenénk a használatától. Magyarországon ugyanakkor az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége miatt nem biztos, hogy sokan lemondanak a készpénzezésről.

A Business Insider listáján megtalálható először is, hogy a készpénzhasználat pénzbe kerül, nem is kevésbe: az Egyesült Államokban évente 200 milliárd dollárba. A cégeknek döntően lopás miatt probléma, de a pénz kezelése, szállítása is költség, az egyszerű polgárok is a kezelési költségekkel járnak rosszul.

A készpénzhez ráadásul hozzá is kell jutni, egy felmérés szerint az átlag amerikainak 28 percbe telik, míg eljut egy ATM-hez, ez évente 5,6 órát jelent, ami csupa veszteség. A bankjegyek mindeközben koszosak, különböző baktériumokat hordoznak (a dollár bankjegyeknek 6 százaléka lehet csak tiszta). Az ATM-eken sok esetben mindeközben annyi baktérium van, mint egy közvécén. Emellett minél több készpénz van nálunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy elhagyjuk, vagy olyan helyre rakjuk, amire nem fogunk emlékezni.

A készpénz ráadásul a bűnözést is erősíti, kutatások szerint nagyobb a bűncselekmények előfordulása olyan helyeken, ahol az üzletmenet nagyobb része készpénzben zajlik. Fizikai korlátai is vannak a készpénzezésnek: sok esetben egyszerűen nem férne be a pénztárcánkba az a pénzmennyiség, amiért egy adott terméket (például autót) meg szeretnénk vásárolni.

Egy igen nyomós indok a készpénz ellen az is, hogy online nem lehet vele fizetni. Az amerikai boltok eközben évente 40 milliárd dollárt veszítenek azon, hogy ennyi készpénzt lopnak el tőlük. Ráadásul drága is a készpénzt őrizni, az amerikai cégek árbevételük 0,46 százalékát fordítják erre. A készpénz elősegíti az adóelkerülést is, illetve készpénzzel soha nem fogunk tudni adósbesorolást szerezni (az USA-ban ez alapfeltétele sok esetben a hitelfelvételnek).

Utolsó pontként pedig elmondható, hogy a készpénz diszkriminatív is, ráadásul kutatások szerint a szegényebb embereket érinti hátrányosan, akik kevésbé tudnak hozzáférni a modern (olcsóbb) banki szolgáltatásokhoz. Mindezen pontok itthon is megfontolandóak lehetnének, ám kérdéses, hogy Magyarországon az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége miatt mennyien mondanak le a készpénzezésről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!