szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz központi banknak a héten már ötödször, pénteken is dolláreladással kellett erősítenie a folyamatosan gyengülő rubelt.

A rubel árfolyama az év eleje óta mintegy 8 százalékkal gyengült részben amiatt, hogy az amerikai szövetségi jegybankrendszer, a Fed december óta fokozatosan zárja el pénzcsapját: december után januárban újabb 10 milliárd dollárral csökkentette gazdaságélénkítő célú eszközvásárlását, amelynek volumene ezzel havi 65 milliárd dollárra csökkent. 

Gyengítette a rubelt a pénzügyminisztérium múlt szerdai bejelentése is, miszerint a nyílt piacon napi 100 millió dollárt vásárol tartalékalapjának növelésére, május végéig mintegy 6 milliárd dollárt tervez beszerezni. A rubel gyengüléséhez hozzájárul továbbá a szomszédos Ukrajnában kialakult bizonytalan belpolitikai helyzet is a szakértők szerint. 

Az orosz központi bank az idén már huszonkilencedszer, februárban tizenhatodszor volt kénytelen beavatkozni dolláreladással a rubel védelmében pénteken, mert a rubel tovább gyengült a dollárból és euróból álló devizakosárhoz képest. 

A jegybank pénteken azt közölte, hogy 5 kopejkával emelte a határértékeket, 35,20 illetve 42,20 rubelre a devizakosárhoz képest. A jegybank automatikusan legalább 5 kopejkával feljebb tolja az árfolyamsáv határértékeit, amint minimum 350 millió dollárt költ devizaeladásra a rubel védelmében. 

Az orosz jegybank 7,82 milliárd dollárt és 586 millió eurót költött a rubel árfolyamának erősítésére csak januárban. Ez az összeg jóval felülmúlja a decemberben ugyanerre a célra fordított 3,57 milliárd dollárt és 326 millió eurót. Tavaly június végén változtattak hosszú idő után először az árfolyamsávon, 31,65-38,65 rubelről indulva. Novemberben hatszor, decemberben nyolcszor, januárban tizenháromszor került sor sáveltolásra. Pénteken a dollár-euró kosár egy egysége 42,19 rubelt ért a csütörtöki 42,06 rubel után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!