szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ukrán pénzügyminiszter lát arra lehetőséget, hogy az ukrán állam hitelezőivel tárgyaljon a devizában fennálló államadósság átstrukturálásáról – tudósít a Reuters hírügynökség. Olekszandr Slapak pénzügyminiszter szerint javaslatot tesznek ilyen tárgyalásra hitelezőikkel. Ez pedig egyfajta csődeseményt jelent. A pénzügyminiszter ugyanakkor arról nem beszélt, az államadósság mekkora részét érintené az átstrukturálás.

Az ukrán pénzügyminiszter lát arra lehetőséget, hogy az ukrán állam hitelezőivel tárgyaljon a devizában fennálló államadósság átstrukturálásáról – írja a Portfolio.hu a Reuters hírügynökségre hivatkozva. Ez pedig egyfajta csődeseményt jelent. Olekszandr Slapak azt is mondta, hogy tesznek javaslatot egy ilyen tárgyalásra hitelezőikkel. Ez pedig egyfajta csődeseményt jelent.

Slapak eközben ugyanakkor arról nem beszélt, hogy az ukrán devizaadósság mekkora részét érintené az átstrukturálás, azt azonban elmondta az érdeklődő riportereknek, hogy idén az ukrán állam 10 milliárd dollárnyi kötelezettséget kell teljesítsen devizaadóssága után a belföldi és külföldi hitelezői felé. A pénzügyminiszter eközben nem zárta ki az orosz mentőcsomagról szóló tárgyalások folytatását, de ez attól függ, hogy Kijev máshonnan kap-e kedvezőbb támogatást.

Barroso 11 milliárd eurót ígért Ukrajnának az EU-tól
©

Időközben ugyanakkor azt is bejelentette a pénzügyminiszter, hogy eladják a minisztériumok gépkocsiparkját, minden minisztérium csak egy szolgálati autót tarthat meg, amit a miniszter használ majd. Az összes többi járművet felértékelik és "szigorú társadalmi ellenőrzés mellett értékesítik". Az autók eladásából – 1500 gépjárművet terveznek értékesíteni – befolyó összeget a költségvetésnek utalják át – írta az MTI. A miniszter emellett közölte, hogy állami rezidenciák, lakóházak, nyaralók eladását tervezi az ukrán kormány, amely a miniszterek és helyetteseik számát is lecsökkentette.  "A cél a költségvetési források gazdaságosabb felhasználása" – indokolta a döntést az ukrán pénzügyminiszter. Slapak közölte, hogy az állami intézmények számára létszámstopot rendeltek el, és egy időre tilos formaruhák, telefonok, laptopok, járművek beszerzése, renoválási munkálatok megrendelése, charterjáratok igénybevétele is.

Az ukrán gazdaság a tönk szélén áll, a kijevi vezetés jelenleg tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy több évre szóló hitelmegállapodásról. Egyes elemzők szerint Ukrajnának 35 milliárd dollár hitelre van szüksége a következő két évben, hogy elkerülje a csődöt. Az EU 11 milliárd eurós pénzügyi segélycsomaggal igyekszik Ukrajnát megtámogatni, az összeghez két év alatt juthatnának hozzá az ukránok, ám csak akkor, ha aláírnak egy megállapodást az IMF-fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pályacsúccsal nyerte az időmérőt Hamilton a Bahreini Nagydíjon

Pályacsúccsal nyerte az időmérőt Hamilton a Bahreini Nagydíjon

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is