szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szerb jegybank pénteken már az ötödik egymást követő napon volt kénytelen beavatkozni a dinár védelmében, hogy megállítsa a nemzeti valuta gyengülését, amit a közelgő, március 16-i előrehozott parlamenti választások előtti bizonytalanság okozott.

Kereskedők azt mondták, hogy a szerb központi bank pénteken 116,15 dinár/euró árfolyamnál avatkozott be. Ennek hatására az euró 115,95 dinárra gyengült.

A jegybank nem hozta nyilvánosságra, mekkora összeget áldozott fel devizatartalékából a dinár árfolyamának erősítésére pénteken. Hétfőn 50 millió eurót, kedden 30 millió eurót, szerdán és csütörtökön egyaránt 20 millió eurót költött erre a célra, az év eleje óta pedig összesen körülbelül 730 millió eurót használt fel.

A szerb jegybank devizatartaléka január végén 11,2 milliárd euró volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!