szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kissé gyorsulhatott februárban az éves összevetésű magyarországi infláció, elsősorban a belépő bázishatások miatt, de továbbra is messze elmarad a 3 százalékos jegybanki inflációs céltól – jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők.

Az MTI felmérésébe bevont citybeli házak felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai széles sávban mozgó, 0,2-0,6 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi februári inflációra. Januárban nulla volt az éves összevetésű infláció Magyarországon. A februárra szóló előrejelzési sáv alsó szélén a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) prognózisa áll, 0,2 százalékkal. A ház elemzőinek várakozása szerint a magyarországi infláció az idén fokozatosan gyorsul ugyan, de egész évi átlagos üteme nem fogja meghaladni a 0,8 százalékot.

A sáv felső szélén a Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői állnak 0,6 százalékos februári tizenkét havi inflációs prognózisukkal. Előrejelzésükben kiemelték az utóbbi hetek gyors forintgyengülését, és azt jósolták, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) változatlan kamatcsökkentő alapállása miatt a forint egyelőre nem is fogja ledolgozni ezeket az árfolyamveszteségeket.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni közgazdászai 0,5 százalékos éves inflációt várnak a múlt hónapról, és a fokozatosan belépő bázishatások miatt az éves összevetésű inflációs ütem folyamatos további gyorsulásával számolnak az év hátralévő részében. Prognózisuk szerint a tizenkét havi infláció 2014 végére meghaladja a 2 százalékot. A cég elemzői azt várják, hogy az MNB monetáris enyhítési ciklusa 2,50 százalékos alapkamat eléréséig folytatódik, de az idei év végén kamatemelés kezdődik, tekintettel a gazdasági növekedés és az infláció várható egyidejű gyorsulására.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői 0,4 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt várnak februárról, elsősorban a már belépő bázishatásoknak tulajdonítva a gyorsulást. A ház elemzői szerint ugyanakkor az utóbbi időszak forintgyengülése egyelőre csak mérsékelten szűrődhetett át az energiahordozókon kívüli termékcsoportok fogyasztói árába; ez a hatás jelenleg elsősorban a magasabb üzemanyagárakban mutatkozik meg.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerint az infláció a januári zéró százalékkal elérte a mélypontját, és februárban valószínűleg 0,3 százalékra gyorsult az éves ütem. A ház szakértői szerint a januárig tartó dezinflációs folyamatot egyidejűleg segítették a közműdíj-csökkentések és a kedvező bázishatások, ez utóbbiak azonban februártól már kiesnek a bázisból, emellett az élelmiszerárak is valószínűleg felhajtóerőt jelentettek a múlt havi éves inflációra.

A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport szakértői 0,4 százalékos éves inflációt várnak a múlt hónapra, szintén elsősorban a negatívra forduló bázishatásokkal indokolva a gyorsulásról szóló előrejelzést. Hozzátették, hogy várakozásuk szerint az üzemanyagárak havi összevetésben 1,1 százalékkal növekedhettek februárban, bár ezt részben ellentételezhette a díjmentes készpénzfelvétel. Mindazonáltal egyelőre kérdéses, hogy a bankok milyen mértékben ellensúlyozzák ezt más díjak emelésével – hangsúlyozták a 4cast elemzői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!