szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyugdíjcélú megtakarítás létfontosságú ahhoz, hogy időskorunkra elkerüljük a jövedelmünk nagy visszaesését. Mit tehetünk azért, hogy anyagi értelemben is nyugodtan élvezhessük időskorunkat? Például nyugdíj-előtakarékossági számlát nyithatunk.

Az elkövetkező tíz évben olyan generáció éri el a nyugdíjas éveket, amelyik létszámban jelentősen meghaladja az előző és az utána következő nemzedéket. Ez nagy nyomás alá helyezi az állami nyugdíjrendszert, amely emiatt várhatóan reformra szorul. Érdemes minél kevésbé függeni az állami nyugdíjrendszertől, több jó megoldás is van, ha gondoskodni szeretnénk a jövőnkről – írja a Pénzcentrum.hu.

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) egyediségét az adja, hogy a pénzt mi kezelhetjük. A pénzt például tehetjük értékpapírba, vagy befektetési alapba is, így a vagyonkezelés költségeitől mentesülhetünk. Ez egyébként egyedülálló, mivel a többi nyugdíjtakarékossági forma esetén a pénzünket a vagyonkezelő forgatja, míg itt lehetőségünk van a saját kezünkbe venni az irányítást. A másik különlegessége a számlának, hogy több módja is van annak, hogy hozzájussunk a pénzünkhöz, így egy alternatív megtakarítási formaként is tekinthetünk rá. A költségekre kitérve elmondható, hogy általánosságban az igaz, hogy míg a bankok alacsony költség mellett kevés befektetési lehetőséget adnak, addig egy brókercég esetében jóval több befektetési lehetőség elérhető, viszont valamivel magasabbak a költségek is (brókercégnél is lehet NYESZ-t nyitni).

A legfontosabb értéke a NYESZ-nek, hogy a másik kettő nyugdíj-megtakarítási formához (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás) hasonlóan 20 százalékos, azaz évi 100 ezer forint személyi jövedelemadó (szja) jóváírást érvényesíthetünk (ez a 2020-ig nyugdíjba vonulók esetében 130 ezer forint), ami a számlánkon kerül jóváírásra. A jóváírás jár akkor is, ha a NYESZ számlánkon található pénzt átvezetjük tartós befektetési számlára (tbsz), azonban, ha ezzel a lehetőséggel élünk, akkor az utolsó két év adójóváírását vissza kell fizetnünk, ráadásul 20 százalékkal növelten kell visszafizetnünk.

A pénzhez jutás legkézenfekvőbb módja a nyugdíjba vonulás, hiszen eleve ez a fő célja a számlanyitásnak. A nyugdíjba vonuláskor a számlán lévő megtakarítást kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (eho) mentesen kaphatjuk meg, ha letelt legalább tíz év a számla nyitása óta (2013 előtt nyitott számlák esetén 3 év). Ha viszont korábban vennénk fel a pénzünket, akkor rosszul járunk, mert az adójóváírás 20 százalékosan megemelt visszafizetésén és az adón (egyéb jövedelemként adózik) felül még a kamatadót és az eho-t is meg kell fizetni. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Meghalt Bernie Madoff

Meghalt Bernie Madoff

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt