szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank frissen kiadott közleményében azt állítja, hogy a nagy visszhangot kiváltó Sakk és Póker című könyvben az a rész, hogy Matolcsy György tájékoztatta a Goldman Sachsot arról, hogy Magyarország az IMF-hez fordult, fikció.

Károkozással vádolta meg a mai napon Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője Matolcsy Györgyöt annak kapcsán, hogy 2011-ben a magyar kormány sikeresen elhárította az államcsődöt, és megőrizte hazánk fizetőképességét – áll az MNB sajtóközleményben. Hozzátéve: a magyarországi államcsőd elhárításával a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a kormány ezeket a folyamatokat védte ki, megakadályozva egyúttal a forint jelentős értékvesztését.

A közleményben ezt követően a szerdán megjelent, a hvg.hu által is alaposan kivesézett könyvvel kapcsolatban az olvasható, "Wiedermann Helga gazdasági regényében egy fikciót ír le, természetesen az NGM-et vezető miniszter nem tájékoztathatta a befektetőket arról, hogy Magyarország az IMF-hez fordul, hanem több lehetőség között ezt is, mint követhető utat jelölte meg."

Tegnap még tényregény volt, mára viszont fikció
©

Matolcsy volt kabinetfőnöke – a könyv szerzője – azt írta, hogy a miniszter egy hivatalos ebéd során ravaszul elárulta a Goldman embereinek, hogy a kormány tárgyalni fog az IMF-fel.

A könyvben ez így olvasható:

"Az ételek megrendelése után azonban Matolcsy csak úgy mellékesen megjegyezte, aznap reggel 8 órakor tájékoztatta az IMF-delegációt arról, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. És hogy erről a döntésről tájékoztassuk a Nemzetközi Valutaalapot és az Európai Uniót, már el is küldtük a levelet Brüsszelbe és Washingtonba.

A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A szokásos másfél óra helyett 40-50 perc alatt az összes fogással végeztek. A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen."

Arról, hogy az MNB által "gazdasági regénynek" minősített könyvben mi a valóság és mi a szerző fikció, nehéz lesz eligazodni. Tegnap Matolcsy György mindenesetre azt állította – ahogyan az az Indexen megjelent szemelvényből is kitűnik – a könyv az igazat írtak meg. "Wiedermann Helga könyvét mutatjuk be, és egyben ünnepeljük, hogy volt valaki, aki az elmúlt évek történetét megírta. És természetesen miniszterelnök úr föl is kért bennünket, hogy ha már együtt felépítettük az elmúlt évek sikereit, akkor legyen bátorságunk ahhoz, hogy meg is írjuk ennek a történetét." (...) "Köszönöm, ezt, amit itt Helga ebben könyvben megírt, ezt együtt végigéltük, megtettük, elértük, és azt gondolom, hogy a nap is süt, tehát talán fölülről is tetszik, amit műveltünk" – mondta az MNB elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Hamvay Péter: Újraírnák

Hamvay Péter: Újraírnák

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás