szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 3 és 10 éves kötvényből a meghirdetettnél nagyobb, az 5 éves papírokból a meghirdetettnél kisebb összegben értékesített az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.

A 25 milliárd forint értékben meghirdetett 3 éves papírokból, kicsivel több mint kétszeres túljegyzés mellett, 30 milliárd forintért adtak el, 4,62 százalékos átlaghozamon, két bázisponttal a másodpiacon kialakult hozam alatt. Idén eddig 4,05 és 5,06 százalék között alakult a hároméves kötvény átlaghozama. Tavaly ilyenkor 5,20 százalék volt a hozam.

Az ötéves kötvényből 20 milliárd forintnyit hirdettek meg, de a szerény, 22,1 milliárd forint összértékű ajánlatból végül 15 milliárd forint értékben fogadtak el. Az átlaghozam - amely idén eddig 4,48 és 5,34 százalék között alakult - most 4,92 százalék lett, egy bázisponttal a másodpiaci referenciahozam fölött. Tavaly 5,63 és 5,77 százalék volt az ötéves lejáratú papírok átlaghozama a két márciusi aukción.

Jóval nagyobb, csaknem háromszoros volt a 12 milliárd forint összértékben meghirdetett, 10 éves papírok túljegyzése. Az ÁKK az ajánlatokból 18 milliárd forintnyit fogadott el, 5,72 százalékos átlaghozamon. Ez 6 bázisponttal marad el a másodpiaci referenciahozamtól. Idén eddig 5,68 százalék volt a legalacsonyabb és 6,17 százalék a legmagasabb átlaghozam a tízéves kötvényeknél. Tavaly ilyenkor 6,44 százalékos átlaghozamon keltek el ugyanezek a papírok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!