szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2018-ig kell befejezni a múzeumnegyedet és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket. Varga Mihálynak uniós pénzt kell találnia rá.

Újabb határozatot fogadott el a kormány a Városligetbe tervezett új múzeumépületek megépítéséről, és a Városliget átfogó hasznosításáról: a projektet kiemelt fejlesztési célnak tekinti a kabinet, és 2018. március 15-ig kell megvalósítani – derül ki a Magyar Közlönyből.

A projekt keretében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületét eredeti állapotának megfelelően kell helyreállítani, amiről az emberi erőforrások miniszterének (jelenleg még Balog Zoltán) kell gondoskodnia. A projektet a 2014–2020 közötti európai uniós programok között kiemelten kell kezelni.

A Városliget átépítése
©

Ezért a kormány azzal bízza meg a nemzetgazdasági minisztert (aki  valószínűleg a következő ciklusban is Varga Mihály lesz), hogy a 2014-2020-as uniós forrásokat úgy osszák el, hogy a ligeti projektre is jut forrás.

Átláthatatlan a projekt

Mint korábban beszámoltunk, a kormány terve szerint új múzeumépületeket építenek a Városligetben. Az öt új épületre – amelyekben hat intézmény kap helyet – négy külön pályázatot írtak ki február 27-én. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületére pedig egy közös felhívás jelent meg.

A kormány tavaly decemberben kiemelt beruházásnak minősítette a projektet. Tavaly egy Papcsák Ferenc által benyújtott törvényjavaslatot is elfogadott a parlament a projekthez. Az új szabály létrehozott egy százszázalékos állami tulajdonban lévő ingatlanfejlesztő céget, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-t, amely 99 évre kapta meg hasznosításra a területet a törvény hatályánál fogva. A kiemelt jelentőségű beruházás gyakorlatilag teljesen átláthatatlan az építészszakma kontrollja nélkül, ugyanis a beruházáshoz nem kell figyelembe venni a hatályos fővárosi építési szabályokat.

A beruházás 150 milliárd forintba fog kerülni - írta az Index.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen