szerző:
MTI

A kijevi központi bank az alapkamatot és az egynapos kamatot is megemelte hétfőn, ez nyolc százalékkal erősítette a hrivnya árfolyamát.

Az ukrán hrivnya árfolyama nyolc százalékkal erősödött a dollárhoz képest, miután a kijevi központi bank az alapkamatot és az egynapos kamatot is megemelte hétfőn. Az alapkamatot 300 bázisponttal, 6,5 százalékról 9,5 százalékra emelte a jegybank hétfő éjszaka, miután este az overnight kamatot csaknem kétszeresére, 7,5 százalékról 14,5 százalékra növelte. 

A jegybank azzal indokolta az intézkedéseket, hogy ezekkel  kíván könnyíteni a nemzeti valutára, a hrivnyára nehezedő nyomáson. A jegybank számítása bejött, a hrivnya 8,1 százalékkal 12,59-re erősödött a dollárhoz képest kedd 13 órára. 

Az ukrán központi bank keveset tud tenni a hrivnya érdekében intervencióval, mivel devizatartaléka nem túl nagy, március végén csupán 15 milliárd dollár volt. 

Ukrajnának idén mintegy 10 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, és további több milliárd dollárt kell költenie gázvásárlásra Oroszországtól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!