szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt: ahogyan a szabad pálinkafőzés ügyében, úgy az Erzsébet-utalvány és -program, valamint a SZÉP-kártya védelmében is tegyen meg mindent.

A Fidesz kiáll az Erzsébet-program és a SZÉP-kártya mellett – jelentette ki a nagyobbik kormánypárt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya ügyében Magyarország ellen folyó, az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás bírósági szakaszba ért.

A szóvivő szerint az ügy azt mutatja, hogy az Európai Uniónak nem tetszik az Erzsébet-utalvány és az abból befolyó bevételekből finanszírozott Erzsébet-program, Európa egyik legsikeresebb szociális jellegű programja, és ehelyett "inkább a francia multik érdekeit védi".

Az Erzsébet-program segítségével olyan rászoruló családok, idősek, gyermekek nyaralhatnak, akik egyébként ezt anyagi helyzetük miatt nem tudnák megtenni. Az elmúlt két évben több mint 250 ezer ember, köztük 100 ezer gyermek üdülhetett így, az idén pedig további 125 ezer embernek lesz erre lehetősége – ismertette.

"Nem először kell felvennünk a kesztyűt Brüsszellel annak érdekében, hogy megvédjük a magyar emberek érdekeit. (...) Nem fogjuk hagyni, hogy a több százezer nehéz helyzetben élő magyar számára pihenést és kikapcsolódást biztosító programért büntessék Magyarországot, a külföldi multik érdekei miatt" – fogalmazott Zsigó Róbert. Hangsúlyozta, hogy kiállnak a SZÉP-kártya mellett is, amely a belföldi turizmus legfőbb fizetési eszköze 2011 óta.

A Fidesz-KDNP mindezek alapján kéri a kormányt: ahogyan a szabad pálinkafőzés ügyében, úgy az Erzsébet-utalvány és -program, valamint a SZÉP-kártya védelmében is tegyen meg mindent – közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a kormánypártok európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltjei szintén maximálisan kiállnak a magyar emberek mellett, és mindent megtesznek ebben az ügyben is.

Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a magyar termőföld védelmének érdekében, Zsigó Róbert azt mondta: komédiának tartják a kezdeményezést, hiszen az új parlament hamarosan összeül, "addig pedig nem szeretnénk színházat csinálni azoknak, akik nem kerültek be az új parlamentbe".

A Fidesz szóvivőjét arról is kérdezték, hogy az Index szerdán – jegybanki informátorra hivatkozva – azt írta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) százmilliárd forintnál is többet költ új ingatlanokra, egy Guarneri-hegedűre és egy Bruegel-festményre vagy éppen a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására.

Zsigó Róbert azt válaszolta, nem ismeri a részleteket, és kérte az újságírót, hogy az MNB-t keresse az ügyben. Az MNB egyébként szerdán azt közölte, hogy büntetőfeljelentést tesz az Index cikke miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!