szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sajtóértesülések szerint több mint 13 milliárd dolláros ajánlatot tett a General Electric (GE) amerikai holdingvállalat a francia Alstom nagyvállalatra. Az Alstom részvényei a párizsi tőzsdén annak ellenére hatalmasat emelkedtek csütörtökön, hogy a cég egyelőre nem erősítette meg a hírt.

A Bloomberg hírügynökség "több forrásra hivatkozva" írta meg először még szerdán, hogy a GE előrehaladott tárgyalásokat folytat az Alstom felvásárlásáról, a két cég várhatóan a jövő héten jelenti be a megállapodást.  

Az Alstom csütörtöki közleménye szerint ők "nem értesültek semmilyen, a cég tőkéjét érintő nyilvános vételi ajánlatról". A francia nagyvállalat azt is jelezte, hogy folyamatosan ellenőrzi az üzletágai előtt álló stratégiai lehetőségeket, s annak perspektíváiról az eredményeiről május 7-én esedékes jelentésében számol majd be. A GE nem kívánta kommentálni az értesülést. 

Ha az ügylet megvalósul, az eddig vasúti mozdonyokat és repülőgépmotorokat gyártó amerikai holding a francia ipar egyik legjelentősebb nagyvállalatát is megszerezheti, amely vasúti szerelvények mellett szuperexpresszeket (TGV) és hőerőműveket is gyárt. Az Alstom gyártotta a budapesti 2-es és 4-es metró szerelvényeit is. 

A Bloomberg szerint a 13 milliárd dolláros ajánlat ráadásul megközelítőleg 25 százalékkal magasabb, mint a francia csoportnak a jelenlegi értéke a tőzsdén. A hírügynökség úgy tudja, hogy a francia Bouygues, amely az Alstom legfőbb részvényese, amióta felvásárolta 2006-ban a 29 százalékos francia állami részesedést, támogatja az ügyletet. A cég ugyanakkor csütörtökön arra emlékeztetett, hogy jelentős tulajdonrésze ellenére nem ellenőrzi az Alstom működését. 

A pénzügyi helyzetéről terjedő riasztó hírek miatt az Alstom részvényei a közelmúltban estek a tőzsdén, és ez 2013-ban a Bouygues részvényeit is magukkal rántotta. A cég 2012-2013-as forgalma 20,3 milliárd euró volt. A nagyvállalat - amely 93 ezer ember foglalkoztat világszerte - több mint 1300 munkahely megszüntetését jelentette be. A GE első negyedéves nyeresége viszont 3 milliárd dollár volt 2014-ben és 3,5 milliárd dollár 2013-ban. A bevétel 34,18 milliárd dollárra esett vissza 34,94 milliárd dollárról.  

A Bloomberg szerint az Alstom felvásárlása minden idők legjelentősebb ügyelete lenne egy rivális amerikai csoport részéről, amely egyben elektrotechnikai és az energiaszektor számára infrastrukturális berendezéseket is gyárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az orosz vakcinafejlesztő szerint még nem mérték fel teljesen a Szputnyik V hatását a krónikus betegségben szenvedőknél

Az orosz vakcinafejlesztő szerint még nem mérték fel teljesen a Szputnyik V hatását a krónikus betegségben szenvedőknél

A Szijjártót jachtoztató Szíjj László 8,6 milliárdos tendert nyert

A Szijjártót jachtoztató Szíjj László 8,6 milliárdos tendert nyert

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára