szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami nyugdíj a jövő idősei közül a szakemberek szerint várhatóan majd csak keveseknek jelent majd anyagi biztonságot, ezért már aktív korban érdemes elkezdeni az öngondoskodást. Az Adózóna bemutatja a különböző nyugdíj-előtakarékossági lehetőségeket, ezek egyéni és munkáltatói előnyeit, illetve költségeit.

Aktív korban jelenleg három nyugdíj-előtakarékossági lehetőségek közül lehet választani:

• Nyugdíjbiztosítás,
• Önkéntes-kölcsönös nyugdíjpénztári tagság,
• Nyugdíj-előtakarékossági számla.

Mindhárom megtakarítási lehetőség választása esetében lehetőség van az adóévben fizetett díjak után adójóváírást érvényesíteni. Ez azt jelenti, hogy a befizetett éves díj 20 százalékát, összesen legfeljebb 280 ezer forintot a személyi jövedelemadóból az adóbevallásban megjelölt biztosítási/ pénztári/ előtakarékossági szerződésen írják jóvá. Több szerződés esetén olyan arányban, ahogy az ügyfél arról rendelkezik. Az állam tehát díjazza a megtakarítási hajlandóságot. Nincs más teendő, mint kiválasztani a saját igényeknek legmegfelelőbb előtakarékossági formát, majd a szerződés megkötése után a díjakat rendszeresen fizetni.

Azoknak ajánlott a konstrukciók valamelyike, akik magasabb nyugdíjat szeretnének, és jövedelmük lehetővé teszi a hosszú távú előtakarékosságot. Kulcsszó a hosszú táv, mivel mindhárom opció esetében törvény által előírt 10 éves várakozási idő van. Ez időn belül nem juthatunk hozzá a számlán felhalmozott pénzösszeghez. Pozitívumként kell megemlíteni, hogy valamennyi megtakarítási forma örökölhető.

A nyugdíjbiztosítás egyfajta életbiztosítás, mely alapján a biztosító bizonyos események bekövetkezésekor szolgáltatást nyújt. Előnye, hogy számos biztosító szolgáltatásai közül lehet választani változatos feltételekkel, akár már havi néhány ezer forinttól. A díj fizetése is rendkívül rugalmas, lehetőség van a havi, negyedéves, féléves, esetleg éves rendszeres díjfizetés mellett, egyszeri rendkívüli összegeket is elhelyezni a biztosítónál. Ezen kívül a biztosított a tartam végén megtakarítását megkaphatja egy összegben, vagy rendszeres járadék formájában is. A portfólió kezelését alapkezelő végzi, így szaktudást nem igényel.

A nyugdíjpénztár egy olyan önszerveződő intézmény, amely lehetőséget teremt tagjai számára, hogy nyugdíjas éveikre előtakarékoskodjanak. Mindezt külön törvény által szabályozott módon, hogy a csatlakozók aktív éveik alatt, aktív éveik jövedelméből biztonságosan és hatékony módon gyűjthessenek. Előnye, hogy a tagdíj fizetése a munkáltató által átvállalható, béren kívüli juttatásként, ebben az esetben viszont nem jár az adójóváírás, mivel azt csak magánszemélyek vehetik igénybe. Rendkívül vonzó tulajdonság ennél a megtakarítási formánál, hogy a várakozási idő letelte, illetve a nyugdíjkorhatár elérése után, a számlán lévő összeg 50 százalékát használhatjuk hitelfedezetként.

A nyugdíj-előtakarékossági számlát 2005-ben vezették be, hogy ösztönözze a nyugdíjcélú megtakarításokat és bővítse a takarékoskodók választási lehetőségeit. Előnye, hogy az osztalékot nem számítva, az árfolyam típusú nyereségek adómentesek.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjelent a rendelet: lesznek azért szóbelik is az idei érettségin

Megjelent a rendelet: lesznek azért szóbelik is az idei érettségin

Óvatos a Microsoft, csak szeptemberre tervezi a „nagy nyitást”

Óvatos a Microsoft, csak szeptemberre tervezi a „nagy nyitást”

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat