szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ukrajnai válság miatt bekeményít az EU a Déli Áramlattal kapcsolatban, és a Gazprom nem kap kivételt a szigorú versenyjogi szabályok alól. Így már kevésbé fogja megérni a nagy vezeték, amit jövő hónapban kezdenek el építeni.

Az ukrán válság miatt Brüsszel keményebb álláspontot képviselhet a Gazprom Déli Áramlat vezetékével kapcsolatban – mondta az EU energetikai vezetője hétfőn a Financial Times beszámolója szerint. A Déli Áramlat építése a tervek szerint a jövő hónapban kezdődhet meg, a vezeték a Fekete-tengertől Ausztriáig tartana.

A Gazprom már régóta próbálja elérni, hogy az uniós versenyjogi szabályok a szokásosnál kevésbé legyenek szigorúak a Déli Áramlattal kapcsolatban, ezzel ugyanis nyereségesebbé tudná tenni a vezeték működtetését. Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa viszont nem hajlandó eltekinteni a versenyjogi szabályoktól, különösen az ukrajnai események fényében. A biztos egy interjúban azt is elárulta, hogy az ukrán válság miatt Brüsszel sokkal védekezőbb állásponton van a gázvezeték ügyében, mint egy évvel korábban.

Az oroszok számára így kevésbé érheti meg majd a Déli Áramlat, ugyanis az EU szabályai azt célozzák, hogy visszaszorítsák az energiaellátás monopóliumát. Emiatt a Gazpromnak valószínűleg más gázcégeknek is hozzáférést kell adnia majd a Déli Áramlathoz, akár olyan mértékben is, hogy csak feleannyi gázt szállíthat majd a vezeték kapacitásához képest.

Oettinger azt is mondta, hogy nem tesznek kivételt Moszkvával, és az sem reális elképzelés, hogy a következő időszakban megváltoznak ezek a szabályok. A közelmúltban az USA is bekeményített, és nagyon megdrágítja az oroszoknak a befektetési célú pénzmozgatást.

A Déli Áramlat költségét szakértők 15-16 milliárd euróra becsülik. Az új szigor ellenére az oroszok tovább építik a vezetéket, és folytatják a szerződéskötéseket az érintett országokban a partnercégekkel. A Financial Times cikke kitér arra is, hogy a Déli Áramlat megosztja az uniós tagállamokat az Oroszországgal szembeni szankciók kialakításában. Azok az országok, amelyek érdekeltek a vezeték megépítésében, a legóvatosabbak a Moszkva elleni gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?