szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új öteurós egy éve jött, az új tízeurós célegyenesben, felkészül a húszeurós. Miben lesz más az új bankó, a Buksza mutatja.

A 10 eurós követi a megújulás sorában az egy évvel ezelőtt, 2013 májusában forgalomba került új öteuróst, az Európé-sorozat első tagját. A tízeuróst januárban mutatta be az Európai Központi Bank (EKB). Két hét múlva pedig kezdődik az új bankó szeptember 23-i bevezetésének kampánya – írja a Buksza lakossági pénzügyi blog.

A új tízeurós elölről
©

Az új eurobankjegyeken az első sorozaton megszokott, korokat és stílusokat bemutató motívumok lesznek, és maradnak az uralkodó színek is. Az új biztonsági elemek miatt azonban több változtatásra került sor, de a tízeurósok az EKB szerint könnyen megkülönböztethetőek lesznek a régiektől.

Az új tízeruós hátulról
©

Az új motívumok az Európai Unió 2002 óta végrehajtott, többlépcsős bővítésére is utalnak: Európa térképén immár Málta és Ciprus is felfedezhető, az „euro” szó a latin és a görög mellett cirill betűs változatban is olvasható, az EKB nevének rövidítése pedig öt helyett kilenc nyelven szerepel.

Miben más a szeptemberben megjelenő tízeurós?

- az új bankjegy bal és jobb szélén vonalkasor domborodik;
- az új bankjegyen Európé arcképe látható;
- a biztonsági szálon az euró jele – "€" – látható;
- az arcképes vízjelen Európé arcképe és egy ablak látható;
- a bankjegyet mozgatva a bal alsó sarokban látható smaragdzöld szám fényeffektust produkál, a szám (10) színe is megváltozik, smaragdzöldről mélykékre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!