szerző:
MTI

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2014-ben változatlan költségvetési hiány mellett az eredetileg tervezettnél 207 milliárd forinttal több, 1192 milliárd forint nettó finanszírozási igénnyel számol - mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten, a központ 2014. évi módosított finanszírozási tervének ismertetésekor.

A nettó kibocsátás a januárban tervezett 942 milliárd forint helyett 1241 milliárd forint lehet - mondta Borbély László András. A vezérigazgató-helyettes szerint az ÁKK várakozásai szerint a külföldiek részaránya a finanszírozásban 61-ről 53 százalékra csökken, a belföldieké pedig 39-ről 47 százalékra nő az idén.     

Borbély László András felidézte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának döntése értelmében augusztus elsejétől a kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú betétté alakul át. Az ÁKK feladata, hogy úgy módosítsa az éves kibocsátási tervet, hogy az a lehető legjobban segítse az MNB programját, mert az ÁKK-nak is az az elsődleges érdeke, hogy a belföldi finanszírozás súlya nőjön az államadósságon belül, a devizáé pedig csökkenjen - tette hozzá.    

Azt mondta, az eddigi állampapír-aukciók értékesítési többlete az idei első négy és fél hónapban elérte az előző teljes évi háromnegyedét. Az átlagos lefedettség 2,9-szeres volt, míg tavaly 2,8-szoros, és eddig 37 államkötvény aukciót tartott az ÁKK - ismertette Borbély László András. Hozzátette, a februári átmeneti hozamemelkedés után minden futamidőnél jelentős hozamcsökkenés volt; az 5 éves állampapírok hozamszintje 4 százalék, a 10 éveseké 5 százalék körül alakult. 

A vezérigazgató-helyettes szerint a forint kötvényaukciókon 2014-ben eddig 997 milliárd forintnyi ajánlatot fogadtak el, míg a meghirdetett mennyiség 639 milliárd forint volt, így a többletértékesítés 358 milliárd forintot tett ki, míg tavaly 482 milliárd forint volt. 

Szólt arról is, hogy a külföldiek állampapír-állománya az év eleji csökkenés után mostanra stagnál, május 15-én 4816 milliárd forint volt az ÁKK adatai szerint. A forint állampapírok tulajdonosi szerkezetéről szólva Borbély László András azt mondta, a lakossági állampapír-állomány közel 2 év alatt 707-ről 1985 milliárd forintra nőtt, miközben a külföld részesedése csökkent. 

Az idei finanszírozási tervről azt közölte, hogy a kormány fenntartja a 985 milliárd forintos éves hiánytervet, emellett azonban nő a finanszírozási szükséglet. Már tudható, hogy a kormány bizonyos tulajdonelemeket vásárol, így az Antenna Hungáriát, és kormányhatározat született a Főgáz megvásárlásáról is, amelyet részben az RWE-től vesz meg 41 milliárd forint értékben, másrészt a fővárostól is megveszi annak Főgáz-tulajdonrészét, bár ennek pontos összege még nem rögzített.

Az ÁKK becslései szerint ehhez a két tételhez kapcsolódóan legalább 130 milliárd forint visszavásárláshoz kapcsolódó finanszírozási igény jelentkezik, emellett az európai uniós megelőlegezés mértéke közel 70 milliárd forint lehet. Ez a költségvetési hiányon felül finanszírozandó.  

Borbély László András kifejtette, hogy a januári tervhez képest mind a törlesztések, mind a kibocsátások nőnek az új terv szerint. A magasabb törlesztést az indokolja, hogy az ÁKK nagy mennyiségben vásárolt vissza aukciókon jövőre lejáró állampapírokat, és nagy mennyiségben hajtott végre csereaukciót is.

A nettó kibocsátást 300 milliárd forinttal emelte meg az ÁKK, amelyből némi tartalékfeltöltéssel is számol, mivel a finanszírozási igény mintegy 200 milliárd forinttal nő. 

A deviza forrásbevonásról azt mondta, a januárban tervezett 243 milliárd forintos nettó deviza-visszafizetés helyett nettó 885 milliárd forint negatív kibocsátással számol az ÁKK, de ebből a piaci rész nagyságrendileg 400 milliárd forint. Borbély László András hozzáfűzte, az Európai Beruházási Bank által nyújtott hiteleket most már nem devizában, hanem forintban hívja le Magyarország; ez 224 milliárd forintot jelent 2014-ben. 

Idén a tervek szerint 2126 milliárd forint lesz a forint állampapír-kibocsátás, 941 milliárddal magasabb az eredetileg tervezettnél. Ezen belül az államkötvény-kibocsátás az év elején tervezett 1705 milliárd helyett 2434 milliárd forint lehet, míg a lakossági kibocsátás is az eredetileg tervezettnél 179 milliárd forinttal magasabban, 1960 milliárd forint körül alakulhat. 

Borbély László András azt mondta, aktuális várakozásaik szerint a lakosság 607 milliárd forinttal növeli állampapír-állományát, az első negyedévben 200 milliárd forinttal nőtt ez az állomány. Elmondta azt is, hogy június elsejétől banki hálózatban is megkezdik a Bónusz és a Prémium Magyar Államkötvény értékesítését. Hozzátette, hogy három bankkal - Erste, OTP, Raiffeisen - szerződött le az ÁKK, amely a Magyar Postával is tárgyal. 

A vezérigazgató-helyettes kérdésre válaszolva elmondta, hogy idén nem szerepel terveik között további devizakibocsátás. Hozzáfűzte, hogy május közepéig 722 letelepedési kötvényt adtak el, és az ÁKK eredetileg 400 milliós értékesítést tervezett a PEMÁK-ból (Prémium Euró Államkötvény) és a letelepedési kötvényből. 

Az államadóssággal kapcsolatban elmondta, hogy a devizakibocsátás és a forint árfolyamának változása 1300 milliárd forinttal, GDP-arányosan több mint 4 százalékkal növelte az adósságot, de ennek forintgyengüléshez köthető része a jövőben akár csökkenhet is. Változatlan árfolyamon azonban csökkenni fog a devizaadósság az ÁKK előrejelzései szerint - mondta Borbély László András.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nézze meg: egy ilyen repülőgép tűnt el 38 utassal

Nézze meg: egy ilyen repülőgép tűnt el 38 utassal

Nem vicc, jön a videojáték, amelyben Jézus Krisztusként tehetünk csodákat

Nem vicc, jön a videojáték, amelyben Jézus Krisztusként tehetünk csodákat

A Magyar Nemzet szerint a jobboldali színházigazgatók vannak veszélyben

A Magyar Nemzet szerint a jobboldali színházigazgatók vannak veszélyben

Elhagyott üvegházban találtak 30 darab klasszikus Jaguart

Elhagyott üvegházban találtak 30 darab klasszikus Jaguart

Trolivezető mentett életet Budapesten

Trolivezető mentett életet Budapesten

Ritka pillanatok: Mészáros Lőrinc focimeccset értékel

Ritka pillanatok: Mészáros Lőrinc focimeccset értékel