szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pálinkapiacért felelős Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH) fokozná a szigort: a hatóság minden pálinkát piacra dobás előtt ellenőrizne. Mindez remek hír annyiban, hogy visszaszoríthatja a hamisítványokat, de kis főzdékre végzetes is lehet.

A pálinkák között annak ellenére sokkal kevesebb a kifogásolható termék, mint a szeszes italoknál általában, hogy az előbbiekre sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak – írja a Buksza lakossági fogyasztói blog. A NÉBIH ezzel együtt is szeretné megteremteni annak a lehetőségét, hogy a pálinkákat piacra kerülésük kötelező legyen minősíteni. Így nem fordulhatna elő, hogy bizonyos vendéglátó-ipari egységekben a nyitott palackokba a magánfőzés során készült pálinkák kerüljenek. Amennyiben ugyanis a hatóságnak már előzetesen rendelkezésére áll a feltüntetett termék analitikai profilja, nem csak a nyitott üvegben talált pálinka biztonságáról tud meggyőződni, hanem arról is, hogy a feltüntetett eredetű ital van-e a palackban.

A Buksza szerint a forgalomba helyezés előtti ellenőrzés abból a szempontból mindenképp örömteli, mert lényegében kiirtja a hamisítványokat a piacról. Ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra, hogy az előzetes minősítés pénzbe kerül, a kisebb pálinkafőzdék számára pedig számottevő megterhelést jelenthet. További következmény lehet, hogy az esetleges kötelező ellenőrzésre fordítandó kiadások miatt drágulhatnak a pálinkák.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!