szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Januártól márciusig több gyerek született és többen házasodtak, mint előző évben ugyanebben az időszakban. A halálozások száma csökkent.

Az év első három hónapjában több gyermek született, a halálozások száma csökkent, és többen kötöttek házasságot, mint az előző év azonos időszakában – közölte pénteki gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel. Az előzetes adatok szerint január és március között 21 274 gyermek született, 191-gyel, 0,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 1328-cal, 3,9 százalékkal kevesebben haltak meg, mint tavaly ilyenkor. A gyorsjelentés szerint az első negyedévben 4247 házasságkötés történt, csaknem 10 százalékkal, 380-nal több, mint a bázisidőszakban.

Ezer lakosra 8,7 élve születés és 13,4 halálozás jutott. Az előbbi értéke 0,1 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb a 2013. január-márciushoz viszonyítva. Az év első három hónapjában ezer élve születésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A házasságkötési arányszám 1,7 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal volt magasabb az előző év január-márciusinál.

A halálozások száma számottevően mérséklődött, a születéseké enyhén emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás üteme 5,3 ezrelékről 4,7 ezrelékre csökkent, ami a 2013. január-márciusi 12 841-gyel szemben 2014 első három hónapjában 11 322 embert jelentett.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám két régióban, a Dél-Alföldön és Közép-Dunántúlon csökkent (3,6, illetve 1,9 százalék), a többiben emelkedett. A növekedés mértéke Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön volt a legjelentősebb (5,3, illetve 5,1 százalék). A halálozások száma négy régióban mérséklődött, háromban emelkedett. A legnagyobb mértékű növekedés Észak-Alföldön (2,4 százalék), a legjelentősebb csökkenés pedig Közép-Magyarországon volt (7,3 százalék).

Az idei év első három hónapjában a természetes fogyás üteme a Dél-Alföld kivételével mindegyik régióban mérséklődött. Közép-Magyarországon 25,1 százalékkal mérséklődött, a Dél-Alföldön viszont 8,8 százalékkal volt magasabb a természetes fogyás mértéke. A házasságkötések száma mindegyik régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (24,5 százalék), a legkisebb növekedést (6,4 százalék) pedig Dél-Dunántúlon regisztrálták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek

A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást