szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rövid távon a földgázhálózatok energiabiztonsági tesztje, hosszabb távon viszont az EU-n kívüli források és technológiák uniós előminősítése és kontrollja szerepel az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra kerülő állásfoglalásában, mely Európa energiafüggőségének csökkentésére vonatkozó terveit összegzi.

A Bruxinfo közlése szerint átfogó stratégiát javasol az Európai Unió energiabiztonságának szavatolására – és elsősorban orosz földgázszállításoktól való függőségének csökkentésére – az a közlemény, amit május 28-án készül közzétenni az Európai Bizottság (EB). Az EU állam- és kormányfőinek június végi csúcstalálkozójára, megvitatásra szánt energiabiztonsági stratégia jó néhány lengyel ötletet átvett, köztük az Energia Unióra vonatkozó javaslatot is.

A még nem végleges, 20 oldalas dokumentum a Bruxinfo szerint a következő 9 hónapra vonatkozó rövid, 1-5 éves közép-, illetve öt évnél hosszabb távú intézkedéseket javasol az energiabiztonsággal összefüggő aggodalmak eloszlatása érdekében.

Hova, mikor, mennyit?
©

Rövid távon a földgázszállítások esetleges leállításának leginkább kitett, keleti tagországok biztonságos energiaellátásának garantálását nevezik a legfontosabb feladatnak. A három balti állam, Finnország, Szlovákia és Bulgária helyzetének kezelésén túl a többiek feladatául szabná Brüsszel, hogy „terheléses tesztnek vessék alá az energiarendszerüket – meggyőződve arról, hogy mennyire lennének felkészülve egy, a téli hónapokban esetlegesen bekövetkező energiaszállítási válságra”.

A középtávú tervek közt szerepel az EB szerint egy minél előbb tető alá hozott, hivatalos szolidaritási mechanizmus, amivel a tagállamok a bajba került országok megsegítését el tudják végezni. Az energiabiztonsági stratégia egyik vezérfonala a stratégiailag fontos infrastruktúrák védelme olyan kulcsfontosságú ellátó országok állami tulajdonú cégeitől, jegybankjaitól vagy független alapjaitól, amelyek célja az EU energiapiacára való betörés vagy a diverzifikáció megakadályozása, semmint az európai hálózatokba és infrastruktúrákba történő beruházás – írja a Bruxinfo. Hozzátéve, hogy a dokumentumban az is olvasható, hogy „az uniós jog EU-területén történő alkalmazását megkérdőjelező bizonyos EU-n kívüli cégekkel kapcsolatos tapasztalatok szigorúbb megközelítést és a szabályok uniós és tagállami szintjén való szigorúbb betartását tehetik szükségessé”.

Az orosz függőség veszélyeire utaló tézisek nemcsak a földgáz, de az olaj, sőt a nukleáris energetika témakörében is előkerültek. Fontos terület az európai energiahálózatok összekapcsolásának kérdése is. Brüsszel az évtized végéig 200 milliárd euróra becsüli az interkonnektorok megépítésének költségterheit, igaz, ennek a piac csak mintegy felét képes fedezni. Az EB javaslatában szinte minden energetikai területen szerepel, hogy az EU-n kívülről, "harmadik féltől" beszerzett energiaforrások és technológiák esetében be kell vezetni az uniós előminősítést és kontrollt a külső tényezők és az esetleges függőség minimálisra csökkentése érdekében.

Magyar szempontból is érdekes javaslat a hasadó anyagok beszerzésével kapcsolatos EB-felvetés – a dokumentum szerint mivel Oroszország kulcsfontosságú versenytárs a hasadó anyagok előállításában, és integrált befektetési csomagokat kínál az egész nukleáris termelési láncban, ezért megkülönböztetett figyelmet kell szentelni annak, hogy az EU-ban nem uniós technológiával építendő új atomerőmű-beruházások során az atomerőművi blokkok hasadó anyaggal való ellátása ne kizárólag Oroszországtól függjön.

A Bruxinfo kiemeli: Brüsszel kertelés nélkül leszögezi, hogy az Euratom Ellátó Ügynökségnek bármilyen új beruházás jóváhagyásának feltételéül kellene szabnia azt, hogy a hasadó anyag beszerzése ne egyetlen forrásból történjen. Bár a szöveg nem tesz említést az orosz-magyar atomüzletre, ebben az ügyben az Euratom már zöld jelzést adott előzetesen, és egyébként is a dokumentum új megállapodásokról szól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet