szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervezett reklámadó bevezetése a sajtószabadság végét jelentené Magyarországon – mondta az RTL Group kelet- és délkelet-európai tevékenységéért felelős vezetője a Handelsblattnak. Arról is beszélt, a tervezett adó egyértelműen az RTL-t célozza, de nem térnek ki a konfliktus elől, és nem hagyják el Magyarországot.

"Attól kezdve, hogy keresztülviszik ezt az adóztatást, nincs többé sajtószabadság Magyarországon" – mondta Andreas Rudas a német üzleti lap pénteki számában megjelent beszámoló szerint.

Az RTL Klub országos kereskedelemi televíziót üzemeltető RTL Magyarország anyavállalatának régiós vezetője hozzátette, a tervezett reklámadó "kísérlet arra, hogy diktatórikus intézkedések nélkül korlátozzák a sajtószabadságot". Szerinte viszont "nem fordulhat elő, hogy ne legyen független sajtó egy Európa közepén fekvő országban".

Andreas Rudas úgy vélte, hogy a tervezett adóteher "egyértelműen az RTL-t célozza".

A társaság azonban nem tér ki a konfliktus elől, és nem kíván megválni magyarországi érdekeltségétől - mondta a luxembourgi központú, a német Bertelsmann többségi tulajdonában álló RTL Csoport térségi vezetője, kiemelve, hogy "eszünk ágában sincs elhagyni Magyarországot".

Lázár János, a Miniszterelnökség vezető miniszter szerdán a reklámadóval kapcsolatos "speciális szempontok" között említette az RTL Magyarország reakcióját is – miszerint a kormány adónak álcázva akarja tönkretenni a vállalatot –, s azt a kabinet nevében visszautasította.

Úgy fogalmazott, hogy "az RTL fenyegeti az országot, megzsarolja a nézőket és a politikusokat. Ezt jó lenne, ha otthon, Németországban gyakorolná, és nem Magyarországon". Szerinte az RTL-nek mint nemzetközi médiavállalatnak sokkal nagyobb terhet kell viselnie a közterhekben, mint eddig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány

Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit

Mikor kell visszafizetni a lakásfelújítási támogatást?

Mikor kell visszafizetni a lakásfelújítási támogatást?