szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az internet fejlődése, az okoseszközök elterjedése új korszakot nyit a televíziózás történetében, forradalmasítja a televíziózást és megváltoztatja a tévénézésről alkotott gondolatainkat – állítja friss kutatási eredményeire hivatkozva az eNET.

Az eNet a Telekommal közösen készített „Jelentés az internetgazdaságról” címet viselő friss kutatása a tévénézési szokásokkal foglalkozik. A 2014 áprilisában végzett kutatást a 18 év feletti rendszeresen internetező lakosság körében végezték. Ebből leginkább az derül ki, hogy a rendszeresen internetező felnőtt lakosság mintegy négyötöde (79%) esetében a tévénézés már jellemzően nem kizárólagosan végzett cselekvés, hanem csak egy a további, párhuzamosan végzett tevékenységek közül.
 
A felmérésadatai szerint a legtöbbek (27%) által tévénézés közben említett egyéb elfoglaltság a laptopon való internetezés volt, a második helyen (24%) pedig az asztali számítógépen való internetezés. De gyakoriak az olyan háztartási munkák, mint a vasalás, főzés vagy éppen a takarítás is.

Multimédiás tévé vs. tablet, PC, okostelefon
©

Az okostelefonos és tabletes internetezés is megjelent a párhuzamos tevékenységek között, bár alacsonyabb elterjedtségük miatt egyelőre még kevesebben említették őket (16, illetve 6 százalék).

Megjelent a több képernyős (ún. multiscreen) tévénézés is az adatokban, ami azt jelenti, hogy a hagyományos tévékészüléken tévézés mellett, illetve helyett már más eszközt (táblagépet, számítógépet, okostelefonot) is használunk tévés tartalomfogyasztáshoz. A rendszeresen internetezők mintegy fele (49%) nézi HD minőségben a tévéadást.

Minden ötödik 18 év feletti internetező rendelkezik tablettel és közülük 17 százalék használja azt élő tévéműsor megtekintésére is (akár alkalmazáson, akár weben keresztül). Hozzájuk képest valamivel magasabb, 23% azok hányada, akik korábbi tévéműsort néznek meg táblagépükön. A legnagyobb arányú mozgóképes tartalomfogyasztás a videónézés; a rendszeresen internetező és tablettel rendelkező felnőtt lakosság 71 százalékáról mondható ez el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett

drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett