szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megakadtak a tárgyalások a francia állam és a Bouygues ipari és távközlési vállalat között az Alstom-részesedés felvásárlásáról, miután a felek nem tudtak az árban megegyezni - közölték szombaton kormányzati források.

Francois Hollande francia elnök az európai baloldali vezetőkkel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatóján szombaton jelezte, hogy az állam "végső álláspontja" a Bouygues-gal folyó tárgyalások kimenetelén fog múlni. "Úgy vélem, hogy ma estig előrébb fogunk lépni" - tette hozzá az elnök.

Arnaud Montebourg francia gazdasági miniszter péntek este jelentette be, hogy az állam 20 százalékos részesedést vásárol a jelenleg magánkézben lévő Alstom francia nagyvállalatban, s legfőbb részvényesként bizonyos feltételekkel elfogadja a General Electric (GE) ajánlatát a konglomerátum energetikai ágazatának felvásárlására. A kormány a jelenleg legnagyobb részvényesnek számító Bouygues 29 százalékos részesedésének kétharmadára tett ajánlatot.

A Bouygues 2006-ban az államtól Nicolas Sarkozy akkori államfő közbenjárására vette meg a 29 százalékos tulajdonrészt, hogy megmentse az Alstomot, s hogy az Areva nukleáris óriáscéggel közös nagyvállalat hozzon létre. Ez azonban utóbb nem valósult meg, ezért a Bouygues már hónapokkal ezelőtt maga jelentkezett be az államnál az Alstom-részvények visszaadására.

A Bouygues azonban nemcsak 20 százaléktól, hanem a teljes tulajdonrésztől szeretne megszabadulni. A kormány a péntek esti tőzsdezárás árfolyamainak megfelelően 28 eurót ajánl a részvényekért, a Bouygues viszont 35 eurót szeretne kapni részvényenként.

"A Bouygues a tőkét más befektetésekre akarja felhasználni és az állam által javasolt ár neki túl alacsony. Ezért most teljes nyomás van az államon" - mondta Philippe Dessertine közgazdász a France Info hírrádióban. Szerinte azonban a kormány saját magát szorította sarokba a Bouygues-nak tette ajánlatával, és azzal, hogy két hónappal ezelőtt először megakadályozta az Alstom és General Electric közötti adásvételt. "Az állam olyan helyzetbe sodorta magát, hogy most kénytelen lesz drága árat fizetni" - hangsúlyozta az elemző.

Az Alstom energetikai ágazatának felvásárlásáról másfél hónapja indított tárgyalássorozat végén a francia kormány mégiscsak az amerikai óriás javára döntött a német Siemens és a japán Mitsubishi Heavy Industries (MHI) közös ajánlatával szemben. Ahhoz azonban, hogy a miniszter szavai szerint a kormány érvényesíteni tudja "patrióta éberségét" a francia nagyvállalatban, a Bouygues-tól visszavásárolja a korábbi tulajdonrészének 20 százalékát, s így fő részvényesként beleszólása lehet abba, hogy milyen feltételekkel jöjjön létre az az Alstom és a GE között az új energetikai cég, illetve a későbbi döntéshozatali folyamatban is vétójoga lehet.

A végső szót azonban az Alstom igazgatótanácsának kell kimondania arról, hogy elfogadja-e a GE ajánlatát a tárgyalások megkezdéséről. A GE ajánlata hétfőig van érvényben, az Alstom péntek reggel jelezte, hogy addig meghozza a döntést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

Két éve nem voltak hím közelében, mégis szaporodtak az új-zélandi akvárium nőstény rájái

Két éve nem voltak hím közelében, mégis szaporodtak az új-zélandi akvárium nőstény rájái

4K-s felbontás 144 Hz-en: ezt tudja az új Asus monitor

4K-s felbontás 144 Hz-en: ezt tudja az új Asus monitor