szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány szeptemberben tesz javaslatot a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolásra - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír TV műsorában.

A Kúria kimondta, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el, azaz a bankok visszaéltek erőfölényükkel, így kamatos kamattal vissza kell adni azt, amit az emberektől több év alatt elvettek a pénzintézetek - idézte fel Varga Mihály a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Közölte, a kabinet ragaszkodni fog ahhoz az elváráshoz, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban megtörténjen az elszámolás a bankrendszerben. Hozzátette, hogy ennek során a devizahitelek döntő többségét valamilyen rendszerben, sorrendben forintosítani kell.

Azt mondta, a Kúria kettes jogegységi döntése arra vonatkozott, hogy azokat a kölcsönszerződéseket, hitelszerződéseket is vizsgálni kell, amelyek nem feltétlenül a "devizakörben" születtek, így ebből a szempontból a forintalapú hiteleket is meg kell nézni. 

Varga Mihály a Kúria döntése alapján az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében számos perre számít, és úgy vélte, akár néhány ezer per is indulhat annak kimondása érdekében, hogy egy-egy szerződés tisztességes vagy tisztességtelen volt.    

"Nagyon bízom benne, hogy nem lesz ítélkezési szünet", ezek a perek várhatóan a nyár folyamán megindulnak, ha lesznek ilyen eljárások, így ezeket az ősz folyamán le lehet majd zárni, és nem fogják befolyásolni a devizahitelek elszámolását. A törvényjavaslatban szűk határidőket fogalmazott meg a kormány azzal kapcsolatban, hogy a perek kifutása mennyi időt vehet igénybe - mondta.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy kedden találkozott a Magyar Bankszövetség képviselőivel, és a megbeszélésen kiderült, hogy néhány kérdésben valószínűleg a bankok is bírósághoz fordulnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!