szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bármilyen okból is döntünk úgy, hogy ott hagyjuk munkahelyünket, a döntést közölni kell a munkaadónkkal is. Itt van pár tipp arra, hogyan is távozhatunk emelt fővel a cégtől.

A Business Insider összeszedett pár tippet arra, hogyan lehet méltósággal felmondani munkahelyünkön, úgy, hogy nem sérül a reputációnk és nem égetünk fel minden hidat magunk mögött.

Először is, bár a HR-osztálynak is kell írni egy hivatalos levelet, szakítsunk időt arra, hogy személyesen közöljük a főnökünkkel döntésünket. A beszélgetést tartsuk pozitív, konstruktív és szakmai mederben, ne fogalmazzunk durván, bármennyire is lehetett velünk szemét a főnök. Soha nem lehet tudni, hová vet minket az élet, lehet, hogy szükség lesz még például a főnökünk ajánlólevelére.

A felmondólevélnek egyszerűnek kell lennie, nem kell túlfogalmazni. A név, pozíció, a lemondás ténye, és hogy mikor távozunk: elég ennyit szerepeltetni a levélben. Nem kell okot sem megadni a távozásunkra, illetve azért se legyünk durvák a felmondáskor, mivel az olyan érzetet kelthet, mintha gyerekesek lennénk.

Ne legyünk túl személyesek, legalábbis ne egy közös e-mailben. Bár biztos vannak olyan illetők, akiknek sok mindent szeretnénk megköszönni, ezeket tegyük meg egyéni levelekben.

Nincs meghatározott idő sem arra, hogy mikor kell felmondani, ám érdemes megnézni először, hogy mennyi is a felmondási idő a cégünknél. Így érdemes lehet úgy időzíteni, hogy a főnökünknek legyen elég ideje arra, hogy megtalálja az embert, aki a helyünkre érkezik.

Sok cégnél már végeznek úgynevezett exit interjúnak, ez az utolsó lehetőség arra, hogy visszacsatolást adjunk a már volt munkaadónknak arról, miért is megyünk el tőlük. Ha korábban, esetleg a felmondólevelünkben keresetlen szavakat használtunk, akkor itt most kellemetlen percekre számíthatunk. A felmondólevelünkben ezért is érdemes inkább kontstruktívan fogalmazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Kisebb havazás jön a hétvégén

Kisebb havazás jön a hétvégén