szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt három hónapban átlagosan több mint 550 építőipari cég szűnt meg havonta, mégis mintha kifelé lábalna az ágazat a válságból. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint ugyanis a felszámolás nyomán megszűnő cégek száma harmadik hónapja csökken, ami azt mutatja, hogy a nagy cégfluktuáció ellenére egyre kevesebb cég búcsúzik a piactól adósságokat hátrahagyva.

Ha csak a megszűnéseket tekintjük, rossz időszakon van túl az építőipar, hiszen az év eleje óta 550 fölött stabilizálódott a havonta megszűnő cégek száma, amire korábban nem volt példa. "Egy alaposabb elemzés azonban azt mutatja, hogy az ágazat kilábalóban van a válságból, és van remény rá, hogy a magasépítésben is megindul a lassú bővülés" – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője.

Az igazgató szerint az építőipar megrendelésállományát ugyan még mindig az állami beruházások húzzák felfelé, de az alacsony ingatlanárak és az olcsó hitelek miatt egyre többen beszélnek a lakás- és az irodapiac várható élénküléséről. Ám nemcsak a piaci várakozások optimistábbak, kedvező fordulat zajlik a cégbírósági közzétételek elemzése szerint is. "Az adatok azt mutatják, hogy harmadik hónapja csökken a felszámolási eljárás eredményeként törölt cégek száma. Májusban 309 ilyet regisztráltunk, vagyis egyre kevesebb cég búcsúzik úgy a piactól, hogy adósságokat hagy hátra, és ezzel másokat is bajba sodor" – mondja az Opten igazgatója.

Májusban ismét kevés, mindössze 222 cég alakult úgy, hogy valamelyik építőipari ágazatot jelölte meg főtevékenységeként. "Ezt egyáltalán nem tartjuk kedvezőtlen fejleménynek, hiszen javarészt éppen azoknak a kormányzati intézkedéseknek az eredménye, amelyek szigorítják a tulajdonosok és cégvezetők felelősségét, erősítik az ellenőrzést, hogy ne lehessen cégek mögé bújva, felelőtlen gazdálkodással, mások kárára tenni szert jogosulatlan előnyökre a piacon" – mondja Tóth Tamás.

Az Opten Cégfluktuációs Indexe (Opten – CFI) az adott időszakban újonnan alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez. Az aktuális mutató alapján szintén az a következtetés vonható le, hogy 2014. II. negyedévében az építőipar kicsit jobb helyzetben van. 2013 III. negyedévéhez képest most először mutat csökkenő tendenciáját az index. Az ágazatban várhatóan az első negyedévinél kissé magasabb végrehajtási számokat láthatunk majd, de összességében nem lesz nagy eltérés az elmúlt évben megszokott értékektől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oltásban jól, Covid-halálozásban rosszul állunk a világban

Oltásban jól, Covid-halálozásban rosszul állunk a világban

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Indiában két-három koronavírus-beteg osztozik egyetlen ágyon

Indiában két-három koronavírus-beteg osztozik egyetlen ágyon