szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Romániában az alkalmazottak mintegy 41 százaléka digitális analfabéta, 83 százalékuk nem rendelkezik elégséges számítógépes ismeretekkel - derült ki egy európai uniós felmérésből.

A digitális ismeretek fejlesztésével foglalkozó ECDL Románia pénteken ismertette egy uniós felmérés Romániára vonatkozó adatait.

Ezek szerint míg Romániában az alkalmazottak 83 százaléka rendelkezik elégtelen digitális tudással, addig Európai Unióban ez az arány 39 százalék. Az Unióban 14 százaléka az alkalmazottaknak nem rendelkezik semmilyen digitális tudással, Romániában ez az arány 41 százalék.

Románia az internethasználat területén sem áll jól, hiszen míg az EU-ban a lakosság 20 százaléka nem csatlakozik soha a világhálóra, Romániában ezeknek a személyeknek az aránya kétszer magasabb. Az EU-ban a lakosság fele már vásárolt elektronikusan, vagy kapcsolatba lépett az önkormányzattal virtuálisan, Romániában ezeknek a személyeknek az aránya 8,3 százalék, illetve 5 százalék.

A román távközlési hatóság áprilisban közölte, hogy tavaly 7 százalékkal nőtt a mintegy 19 millió lakosú Romániában a szélessávú internetkapcsolatok száma, amely elérte a 3,84 milliót. A magánszemélyek esetében a növekedés 8 százalékos volt, 3,5 millió internetkapcsolatot jegyeztek az ő esetükben. A jogi személyeknél a széles sávú internetkapcsolatok száma 340 ezren stagnált. 

A háztartások 46,2 százalékának volt széles sávú internete, ami 3,4 százalékos növekedés 2012-höz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!