szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Májusban 165 milliárd forinttal csökkent a háztartások betétállománya. A jegybank statisztikája szerint a forintbetétekből 168,6 milliárd forintot vont ki a lakosság egyetlen hónap alatt.

Az előző havi több mint 100 milliárd forintos növekedés után májusban 165 milliárd forinttal csökkent a háztartások betétállománya – írja a Napi Gazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.

A lap keddi cikkében ismerteti: május végére 6686,6 milliárd forintra csökkent a háztartások betétállománya, ez 165 milliárd forinttal maradt el az előző havi összegtől, egy év alatt pedig 695,1 milliárd volt a csökkenés.

A jegybank statisztikája szerint a forintbetétekből 168,6 milliárd forintot vont ki a lakosság egyetlen hónap alatt – így 5802,4 milliárd forintra csökkent az állomány –, míg a devizabetétek esetében 3,6 milliárd forintos növekedés után 884,3 milliárd forint volt a hó végi összeg. Utóbbi esetben a friss betételhelyezés 15,1 milliárd forinttal dobta meg az állományt, az átértékelődés pedig 11,5 milliárdos csökkenést okozott.

Az MNB szerint a háztartások látra szóló és folyószámlabetéteinél, valamint a folyószámlahiteleknél a május eleji munkanap-áthelyezések miatt előrehozott kifizetések okoztak egyszeri hatást. Arról nincs információ, hogy ez az egyszeri hatás mekkora volt – teszik hozzá.

A forintbetétekre májusban már csak 1,89 százalék kamatot fizettek átlagosan a kereskedelmi bankok, az euróbetétek esetében az éven belüli lekötésekre ez 1,17 százalék volt a cikk szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!