szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A forgalom több mint negyedére rugó csökkenése mellett, másfél százalékkal esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az elmúlt héten, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

A BUX egy hét alatt 1,51 százalékkal 283,39 ponttal csökkent, pénteken záráskor 18 446 ponton állt. A heti forgalom 28,1 milliárd forint volt, míg az előző héten 42,6 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon.

A hétfői 7 milliárd forintos forgalom volt a csúcs a héten. Az OTP részvényei megszenvedték a devizahiteleseket mentő csomagot, amelyet a parlament tárgyalt, majd végül pénteken elfogadott. A szakértők szerint a magyar bankpapír emiatt veszített csaknem 2 százalékot az értékéből. A nap nyertese a Richter volt, mivel közel 1 százalékkal erősödött.

Kedden a BUX-ot főként az OTP húzta le. Változatlanul a devizahiteles mentőcsomag körüli hírek, illetve az ezzel kapcsolatos bizonytalanság miatt gyengült a bankpapír. A forgalom 6 milliárd alá esett, a BUX több mint száz pontos csökkenése mellett.

Szerdán változatlan forgalom mellett, a vezető részvények - a Mol kivételével - erősödtek az előző napi záráshoz képest. A szakértők úgy gondolták, ha az OTP árfolyama az aznapi 4290 forintos szintről 4350 forint fölé emelkedik, akkor további erősödése várható. A hét végére sem érte el ezt a szintet.

Csütörtökön a hét legalacsonyabb - 3,5 milliárdos - forgalma mellett alig több mint 80 ponttal emelkedett a BUX. A részvényindexet a kedvező nemzetközi hangulat mozgathatta, a befektetők az elmúlt napokban kivártak, és a jelek szerint megkönnyebbültek, miután az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki döntései megfeleltek a várakozásaiknak.

Pénteken a Mol árfolyama annak ellenére esett, hogy az Észak-Adrián lévő gázmezőn indulhat a kitermelés. Az elemzők úgy vélték, az OTP 1,7 százalékos esését nem a parlament által elfogadott, devizaadósokat mentő törvény magyarázza, mivel az már ismert és várható volt. A térség más bankpapírjai is rosszul teljesítettek pénteken, ez hatott ki az OTP-re is.

Az OTP a múlt héten 183 forinttal, 4,14 százalékkal gyengült, 4239 forinton zárt. 

A Mol-részvények ára 210 forinttal, 1,72 százalékkal 11 990 forintra csökkent.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 347 forintot értek pénteken záráskor a társaság részvényei.

A Richter-papírok értéke 62 forinttal, 1,44 százalékkal 4360 forintra emelkedett.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 15,60 ponttal, 1,02 százalékkal csökkent, 1512,44 ponton zárta a hetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész

Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész

Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában

Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában

Meghalt Gernot Langes-Swarovski, aki naggyá tette a céget

Meghalt Gernot Langes-Swarovski, aki naggyá tette a céget