szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország a fekete bárány a négy visegrádi ország között a német cégek körében, a többiek viszont a fő befektetési célpontjaik. Hazánkat még Horvátország is megelőzi. Az tetszik a németeknek, hogy olcsók vagyunk, és kevésbé védi a munkavállalókat a munkajogunk.

Hajszálnyival jobb a helyzet Magyarországon a tavalyi évhez képest a német befektetők szerint: 20 közép-, kelet- és dél-európai országból idén a 9. befektetési célpont vagyunk, a tavalyi 10. helyhez képest. Az már kevésbé hízelgő, hogy a 10. idén éppen Oroszország. Az sem, hogy a visegrádi négyek között hazánk egyértelműen a fekete bárány: a 20 ország közül Lengyelország a legkedveltebb befektetési célpont, a második Csehország, Szlovákia a negyedik (a harmadik helyet Észtország kapta). Magyarországot még Horvátország is megelőzi évek óta. Hazánk megítélése 2011-re romlott nagyot, amikor a korábbi 7. helyről a 10.-re csúsztunk, majd 2012-ben a 13.-ra.

A rangsor a német külkereskedelmi kamarák régiós üzleti rangsorában található. A felmérésben közel 1500 ezekben az országokban dolgozó vállalatvezetőt kérdeztek meg a német cégeknél, hogy mennyire tartják vonzónak az adott országot befektetési helyszínként. A német külföldi beruházások közel tíz százaléka a régió országaiban található, és a német kivitel több  mint tíz százaléka irányul ebbe a térségbe.

A rangsor (2010-2014)
©

Változatlanul  elégedetlenül  nyilatkoznak  a  régióban  működő  német  cégek  vezetői  a gazdaságpolitikai környezet számos tényezőjéről. Mindenekelőtt a korrupció, a kiszámíthatóság hiánya és a bürokrácia váltanak ki nagy elégedetlenséget. Az adórendszert illetően viszont elég nagy szórás tapasztalható az egyes országokban mért elégedettség tekintetében.

Tetszik a németeknek a munkajogunk és a bérszintünk

A munkajogi szabályozás szigora miatt csökkent a német cégek elégedettsége a régióval, ugyanis a munkaidő szabályai, vagy például a felmondási korlátok komoly költségekkel járhatnak. Az egyetlen kiemelt kivétel Magyarország a jelentésben, 2012-ben bevezetett új munka törvénykönyv miatt.

Magyarország a bérköltségeknél is pozitív példaként kerül elő. Az alacsony bérköltséget gyakran említik a kelet-európai beruházások meghatározó ösztönzőjeként. Az Európai Unió legmagasabb bérköltségű országában, Svédországban egy munkaóra például közel tizenkétszer annyiba kerül, mint a legalacsonyabb költségű országban, Bulgáriában. Magyarországon egy munkaóra csupán negyed annyiba kerül, mint amennyit Németországban fizetnek a munkáltatók – írja a jelentés.

©

A legnagyobb elégedettséget a a német vállalatvezetők körében a „legolcsóbb” országban, Bulgáriában, a legalacsonyabbat a „legdrágább” országban, Szlovéniában mérték.

A gazdasági  helyzet  megítélésében  egyfajta  észak‐déli  megosztottság  tapasztalható:  a  balti államokban, Lengyelországban és Csehországban a legtöbb kérdésben pozitív válaszokat adott a résztvevők többsége, míg a nyugat‐balkáni országokban inkább a borúlátó hangvétel uralkodik. Magyarország, Szlovákia és Románia legtöbbször a középmezőnyben szerepel. Csaknem minden résztvevő országban  a  javuló  gazdasági  helyzet  tükröződik  az  erősödő foglalkoztatási  és beruházási szándékokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon

Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete