szerző:
hvg.hu/MTI

Kinyiffantja komáromi gyárát a Nokia, a termelést Ázsiába viszik. A tulajdonos Microsoft nemrég bejelentett nagy leépítéssorozatába a Népszabadság szerint a komáromi gyár is beleesett, s több mint 2000 munkahely szűnik meg. Ilyen egy igazi zöldmezős "kiruházás": a dolgozókat használaton kívüli raktárba terelték, és ott jelentették be nekik a döntést.

November végéig bezárják magyarországi Nokia-gyárat, és a termelés Ázsiába vitelével több lépcsőben összesen több mint kétezer ember veszíti el állását, közülük 1600-an a komáromi gyárból, a többiek beszállítók és alvállalkozók – közölte a vállalat. A mai napon nem volt termelés a jelenleg még 1800 dolgozót foglalkoztató Nokia-gyárban, így a dolgozókért különbuszokat kellett küldeni – írja a kemma.hu. A gyárbezárást egy üres, de légkondicionált raktárcsarnokban jelentették be a dolgozóknak, akik ma nem is mehettek be az üzembe.

A döntés meglepetést nem nagyon jelentett, hiszen jó ideje csak alacsony kapacitással működött a gyár, de az emberek érthetően csalódottak, nem erre számítottak – mondta a hvg.hu-nak László Zoltán, a cég helyi Vasas szakszervezeti alapszervezetének vezetője, az üzemi tanács elnöke. Nagyon jó, kulturált, jó fizetést adó munkahelyet veszítenek el.

Önt is elbocsátja a Nokia? Lenne mondanivalója a leépítésről?
Akkor ne habozzon, írja meg a történetét az [email protected] e-mail címre.

A dolgozóknak járó juttatásokról július 28-án kezdik meg az egyeztető tárgyalásokat – mondta László Zoltán. A kollektív szerződés több juttatást tartalmaz a munka törvénykönyvében foglaltaknál; a végkielégítés mellett cél az, hogy segítsék az álláshoz jutást – közölte László Zoltán. Arra a vállalat hazai vezetői ígéretet tettek, hogy a kollektív szerződés feltételeit maradéktalanul betartják.

A Nokia felvásárlásának részeként a komáromi gyár is a Microsofthoz került; a tavaly ősszel bejelentett folyamat a közelmúltban zárult le, amikor a nokiás dolgozóknak be is jelentették, hogy mostantól a MIcrosofthoz tartoznak. Noha mindenki arra számított, hogy a tulajdonosváltás új lendületet ad a komáromi üzemnek is, a kemma.hu informciói szerint a beígért, új típusú telefonok gyártása el sem kezdődött és leginkább X-boxokkal foglalkoztak Komáromban. A munkaszervezésre jellemző volt, hogy sms-ben tájékoztatták az alkalmazottakat, mikor kell vagy épp nem kell bemenniük dolgozni, számolhatnak-e szabadságaikkal vagy sem.

A komáromi egységből már 2012 februárjában is kitettek több mint 2300 dolgozót az akkori 4400 közül, s már akkor utaltak arra, hogy a leépítések folytatása, és az ázsiai költözködés várható. A komáromi gyár mostani bezárása a a tulajdonos Microsoft napokkal ezelőtt bejelenett racionalizálási stratégiájába tartozik. A magyar egység bezárása ezen belül azért sem meglepő, mert a komáromi üzemnek az utóbbi időben nem sikerült jelentősebb részesedést szereznie az új termékek gyártásából.

A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – jelentette be Szijjártó Péter parlamenti államtitkár. A politikus ma utasította a befektetési ügynökség vezetőit, hogy gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak létrehozni.

A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fűzi a stratégiai megállapodásból fakadó együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövőben egyre inkább kutatás-fejlesztési központnak számítson – tette hozzá Szijjártó. Ennek jegyében megállapodtak arról, hogy a Nokia budapesti k+f központja felgyorsítja a 150 új mérnöki álláshely feltöltését.

Több munkaügyi hivatali döntés is született: kihelyezett ügyfélszolgálatot hoznak létre, állásbörzét szerveznek, valamint az új munkáltatók számára célzott támogatást nyújtanak az elbocsátott munkavállalók felvételéhez. Mivel az érintett régióban több ágazat munkaerőhiánnyal küzd, a munkavállalók pedig magas munkakultúrával rendelkeznek, képzési és átképzési munkaprogramot indítanak, amelyek lehetővé teszik a más ágazatokban történő elhelyezkedést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Elsüllyed a Nokia

A Symbian már nem elég okos, a Windows Phone még nem az. A Nokia harmadik negyedéves pénzügyi jelentésében minden fontos mutató rosszat jelez.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Elbocsát 2300 dolgozót a Nokia Komáromban

A Nokia Komáromban 2300 főt bocsát el 2012 végéig - közölte a cég. A vállalat tavaly szeptemberben jelentette be, hogy két másik gyártóbázisa mellett a komáromi üzem működését is felülvizsgálja, és az már akkor kiderült, hogy várhatóan Ázsiába telepíti át a gyártási tevékenységet. A kormány a gyárral közös munkacsoporttal segítené az elbocsátottak elhelyezkedését.

Balogh Csaba Tech

Nokia, a parkolóban ragadt úthenger

Noha néhány helyen sikerként könyvelik el a Nokia 4,4 milliós lumiás teljesítményét, ha kicsit visszatekintünk, jól látszik, hogy az alagút végén lévő fény helyett eddig leginkább körbe-körbe járásról beszélhetünk. Többen azt jósolják, hogy a Nokia eladja mobilgyártó cégét. A Microsoft pedig vakarhatja a fejét.

MTI Vállalkozás

Bővít a Nokia Magyarországon

150 szoftverfejlesztő mérnökkel növeli magyarországi kutatás-fejlesztési központjának létszámát a Nokia. A cég 3 milliárd forintos beruházásasal fejleszti a budapesti k+f központját, és a bővítéssel a cég magyarországi létszáma közel 1400-ra emelkedik.

hvg.hu Vállalkozás

Újabb tízezer dolgozót kirúg a Nokia

A Nokia újabb elbocsátásokat és átszervezéseket jelentett be, amelyek előbb egymilliárd eurójába kerülnek, ám jövőre másfélszer ennyi megtakarítást hozhatnak. Tízezer Nokia-dolgozó viszont elveszti állását.

Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni

Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Sean Beannek elege lett: nem vállal el egy szerepet, ha megölik

Sean Beannek elege lett: nem vállal el egy szerepet, ha megölik

Pompeo békés megoldást akar a szaúdi-iráni konfliktusra

Pompeo békés megoldást akar a szaúdi-iráni konfliktusra

A legolcsóbb modellt veszik a legtöbben a nagycsaládosok autótámogatásából

A legolcsóbb modellt veszik a legtöbben a nagycsaládosok autótámogatásából

Meghalt a masszőr, aki zaklatással vádolta Kevin Spacey-t

Meghalt a masszőr, aki zaklatással vádolta Kevin Spacey-t