szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Kinyiffantja komáromi gyárát a Nokia, a termelést Ázsiába viszik. A tulajdonos Microsoft nemrég bejelentett nagy leépítéssorozatába a Népszabadság szerint a komáromi gyár is beleesett, s több mint 2000 munkahely szűnik meg. Ilyen egy igazi zöldmezős "kiruházás": a dolgozókat használaton kívüli raktárba terelték, és ott jelentették be nekik a döntést.

November végéig bezárják magyarországi Nokia-gyárat, és a termelés Ázsiába vitelével több lépcsőben összesen több mint kétezer ember veszíti el állását, közülük 1600-an a komáromi gyárból, a többiek beszállítók és alvállalkozók – közölte a vállalat. A mai napon nem volt termelés a jelenleg még 1800 dolgozót foglalkoztató Nokia-gyárban, így a dolgozókért különbuszokat kellett küldeni – írja a kemma.hu. A gyárbezárást egy üres, de légkondicionált raktárcsarnokban jelentették be a dolgozóknak, akik ma nem is mehettek be az üzembe.

A döntés meglepetést nem nagyon jelentett, hiszen jó ideje csak alacsony kapacitással működött a gyár, de az emberek érthetően csalódottak, nem erre számítottak – mondta a hvg.hu-nak László Zoltán, a cég helyi Vasas szakszervezeti alapszervezetének vezetője, az üzemi tanács elnöke. Nagyon jó, kulturált, jó fizetést adó munkahelyet veszítenek el.

Önt is elbocsátja a Nokia? Lenne mondanivalója a leépítésről?
Akkor ne habozzon, írja meg a történetét az [email protected] e-mail címre.

A dolgozóknak járó juttatásokról július 28-án kezdik meg az egyeztető tárgyalásokat – mondta László Zoltán. A kollektív szerződés több juttatást tartalmaz a munka törvénykönyvében foglaltaknál; a végkielégítés mellett cél az, hogy segítsék az álláshoz jutást – közölte László Zoltán. Arra a vállalat hazai vezetői ígéretet tettek, hogy a kollektív szerződés feltételeit maradéktalanul betartják.

A Nokia felvásárlásának részeként a komáromi gyár is a Microsofthoz került; a tavaly ősszel bejelentett folyamat a közelmúltban zárult le, amikor a nokiás dolgozóknak be is jelentették, hogy mostantól a MIcrosofthoz tartoznak. Noha mindenki arra számított, hogy a tulajdonosváltás új lendületet ad a komáromi üzemnek is, a kemma.hu informciói szerint a beígért, új típusú telefonok gyártása el sem kezdődött és leginkább X-boxokkal foglalkoztak Komáromban. A munkaszervezésre jellemző volt, hogy sms-ben tájékoztatták az alkalmazottakat, mikor kell vagy épp nem kell bemenniük dolgozni, számolhatnak-e szabadságaikkal vagy sem.

A komáromi egységből már 2012 februárjában is kitettek több mint 2300 dolgozót az akkori 4400 közül, s már akkor utaltak arra, hogy a leépítések folytatása, és az ázsiai költözködés várható. A komáromi gyár mostani bezárása a a tulajdonos Microsoft napokkal ezelőtt bejelenett racionalizálási stratégiájába tartozik. A magyar egység bezárása ezen belül azért sem meglepő, mert a komáromi üzemnek az utóbbi időben nem sikerült jelentősebb részesedést szereznie az új termékek gyártásából.

A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – jelentette be Szijjártó Péter parlamenti államtitkár. A politikus ma utasította a befektetési ügynökség vezetőit, hogy gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak létrehozni.

A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fűzi a stratégiai megállapodásból fakadó együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövőben egyre inkább kutatás-fejlesztési központnak számítson – tette hozzá Szijjártó. Ennek jegyében megállapodtak arról, hogy a Nokia budapesti k+f központja felgyorsítja a 150 új mérnöki álláshely feltöltését.

Több munkaügyi hivatali döntés is született: kihelyezett ügyfélszolgálatot hoznak létre, állásbörzét szerveznek, valamint az új munkáltatók számára célzott támogatást nyújtanak az elbocsátott munkavállalók felvételéhez. Mivel az érintett régióban több ágazat munkaerőhiánnyal küzd, a munkavállalók pedig magas munkakultúrával rendelkeznek, képzési és átképzési munkaprogramot indítanak, amelyek lehetővé teszik a más ágazatokban történő elhelyezkedést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Elsüllyed a Nokia

A Symbian már nem elég okos, a Windows Phone még nem az. A Nokia harmadik negyedéves pénzügyi jelentésében minden fontos mutató rosszat jelez.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Elbocsát 2300 dolgozót a Nokia Komáromban

A Nokia Komáromban 2300 főt bocsát el 2012 végéig - közölte a cég. A vállalat tavaly szeptemberben jelentette be, hogy két másik gyártóbázisa mellett a komáromi üzem működését is felülvizsgálja, és az már akkor kiderült, hogy várhatóan Ázsiába telepíti át a gyártási tevékenységet. A kormány a gyárral közös munkacsoporttal segítené az elbocsátottak elhelyezkedését.

Balogh Csaba Tech

Nokia, a parkolóban ragadt úthenger

Noha néhány helyen sikerként könyvelik el a Nokia 4,4 milliós lumiás teljesítményét, ha kicsit visszatekintünk, jól látszik, hogy az alagút végén lévő fény helyett eddig leginkább körbe-körbe járásról beszélhetünk. Többen azt jósolják, hogy a Nokia eladja mobilgyártó cégét. A Microsoft pedig vakarhatja a fejét.

MTI Vállalkozás

Bővít a Nokia Magyarországon

150 szoftverfejlesztő mérnökkel növeli magyarországi kutatás-fejlesztési központjának létszámát a Nokia. A cég 3 milliárd forintos beruházásasal fejleszti a budapesti k+f központját, és a bővítéssel a cég magyarországi létszáma közel 1400-ra emelkedik.

hvg.hu Vállalkozás

Újabb tízezer dolgozót kirúg a Nokia

A Nokia újabb elbocsátásokat és átszervezéseket jelentett be, amelyek előbb egymilliárd eurójába kerülnek, ám jövőre másfélszer ennyi megtakarítást hozhatnak. Tízezer Nokia-dolgozó viszont elveszti állását.

Müller: Húsvétig minden regisztráltat be akarunk oltani

Müller: Húsvétig minden regisztráltat be akarunk oltani

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e