szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A keddi 20 bázispontos kamatvágással véget ért a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési ciklusa – jelentette be a jegybank a monetáris tanács keddi ülése után Budapesten. Matolcsy György jegybankelnök szerint jön a "tartós tartás".

Kedden újabb történelmi mélypontra, 2,1 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden a monetáris tanács.

Szakértők ennél kisebb mértékű csökkentést vártak. A Reuters brit hírügynökség múlt héten 18 elemzőt kérdezett meg arról, mekkora kamatvágást várnak, és mindannyian 10 bázispontos mérséklést jósoltak, nem 20-at.

Az MNB kedd délutáni sajtótájékoztatója előtt kiosztott közleményben a kamatvágás leállításával kapcsolatban azt írták: "az alapkamat elért arra a szintre, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja".

A monetáris tanács tagjai úgy vélik: a makrogazdasági kilátások tartósan laza monetáris kondíciók fenntartásának irányába mutatnak – fogalmaztak.

A jegybank 2012 augusztusában kezdett monetáris enyhítési ciklust, az alapkamat akkor 7 százalékon állt.

Matolcsy: "tartós tartás" jön 2015 végéig

Az MNB "tartós tartásra", vagyis arra rendezkedik be, hogy a jegybanki alapkamat 2015 végéig a jelenlegi, 2,1 százalékon marad – mondta Matolcsy György jegybankelnök a monetáris tanács ülése után.

A monetáris tanács ugyanakkor nem zárja ki, hogy ismét kamatcsökkentési ciklust nyisson, ha az alapfolyamatok ezt indokolják, de ez most nem látszik reálisnak – tette hozzá.

Matolcsy György szerint a Magyar Nemzeti Bank 24 hónapos kamatcsökkentési ciklusa az elmúlt két évben összesen 1,1 százalékponttal emelte a gazdasági növekedést Magyarországon, és 64 milliárd forinttal mérsékelte a költségvetés kamatkiadásait 2012 nyara óta.

A kamatcsökkentési ciklus segítette azt is, hogy tavaly kikerüljön az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól az ország, és a következő években 300 milliárd forinttal csökken az államadósság finanszírozási terhe - mondta még.

Az MNB becslése szerint a kamatcsökkentések két év alatt összesen 1,1 százalékponttal emelték az éves infláció átlagos értékét, a kamatcsökkentések nélkül az idei infláció számottevően negatív tartományba, mínusz egy százalék közelébe süllyedhetett volna – vélte.

Matolcsy György kiemelte: véget ért egy időszak, a kétéves kamatcsökkentési ciklus eredményeként a jegybanki alapkamat összességében 490 bázisponttal mérséklődött. Magyarországon ilyen hosszú ideig tartó folyamatos lazítási ciklusra és ilyen alacsony kamatszintre még nem volt példa a rendszerváltás óta, sőt, a globális jegybanki világban is alig van rá példa.

Emlékeztetett, hogy 2013-ra még a 2012-ben hivatalban lévő jegybanki vezetőség 203 milliárd forintos veszteséget vetített előre a jegybank mérlegében, az új vezetőség viszont "mérlegfordulatot" hajtott végre, a veszteség helyett nyereséget ért el.

Devizahiteles perek: akár a bankoknak is adnak szakmai támogatást

Balog Ádám, az MNB alelnöke egy újságíró kérdésére azt válaszolta a keddi sajtótájékoztatón: továbbra is az a jegybank álláspontja, hogy a devizahiteleseket megsegítő csomag első törvénye 700-900 milliárd forint körüli összegben terhelheti meg a magyarországi bankrendszert.

Arra a kérdésre, hogy az MNB a leendő perekben milyen szakmai segítséget nyújt akár a bankoknak, akár az állami intézményeknek, Matolcsy György kiemelte: az MNB a szakmai hátterére és adatbázisaira alapozva mind az állami intézményeknek, a bíróságoknak, de egyúttal a Magyar Bankszövetségnek, illetve egyedi banki kérésekre a hitelintézeteknek is megadja a szakmai támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!