szerző:
hvg.hu

Az MNB kezdeményezése alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolását. Húsz munkanapon belül így megtörténik a betétesek kártalanítása.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény vagyona nem fedezi kötelezettségeit. Ezért a jegybank kezdeményezése alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte az intézmény felszámolását. Az ezt elrendelő bírósági végzés ma megjelent a Cégközlönyben, így az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 20 munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó. Az MNB július elején zárta be a takarékot a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kérésére.

A takarékszövetkezetnél meglévő likvid eszközöket a Takarékbank Zrt. vette át, és a likvid eszközök mértékéig, arányosan fizeti ki a betéteseket (a biztosított és a nem biztosított betéteket egyaránt) a szövetkezeti integrációs törvény alapján. A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, a Takarékbank Zrt. és az OBA részletes tájékoztatást fog adni az ügyfeleknek. A takarékszövetkezet felszámolását a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el. A hitelezői és egyéb igényeket a felszámolás megindulása után a felszámoló biztosnál lehet majd bejelenteni.

A betéteseknek nincs teendőjük

Az Országos Betétbiztosításai Alap közölte, hogy az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 30 ezer betétesének a kártalanítással kapcsolatban nincsen teendője.

Magánszemélyek esetében az OBA a minél gyorsabb kártalanítás érdekében a betétesek számára három csatornán keresztül juttatja el a pénzt:

  • 100 ezer forintig a postai kézbesítő házhoz viszi a pénzt.
  • 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget.
  • 2,5 millió forint felett az OBA által küldött levélben lesz megnevezve az a takarékszövetkezeti fiók, ahol az ügyfél rendelkezhet majd az őt megillető kártalanításról – ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Jogi személyek esetében az OBA összeghatártól függetlenül postai úton fog értesítést küldeni, hogy mely takarékszövetkezeti fiókot felkeresve férhetnek hozzá a követelésükhöz.

Az OBA a holnapján (www.oba.hu) részletes hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény ezen kívül a Magyar Nemzet, a Népszabadság és a Petőfi Népe napilapokban lesz látható, továbbá az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet fiókjaiban lesz kifüggesztve. Az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Újabb kisvasútra költ a kormány 771 milliót

Újabb kisvasútra költ a kormány 771 milliót

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Partizánakcióznak a magán-tankönyvkiadók

Partizánakcióznak a magán-tankönyvkiadók

Bekeményített az EU: 466 000 000 000 forintnyi büntetést kapott a Google

Bekeményített az EU: 466 000 000 000 forintnyi büntetést kapott a Google

Terelés, a racionális vita megakadályozása – elemezték a kormány kommunikációját MTA-ügyben

Terelés, a racionális vita megakadályozása – elemezték a kormány kommunikációját MTA-ügyben

Felmentették a Magyar Posta hűtlen kezeléssel vádolt volt vezérét

Felmentették a Magyar Posta hűtlen kezeléssel vádolt volt vezérét