szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapesten rengeteg helyen lehet pénzt váltani, ám a turisták által látogatott pontokon, pályaudvarokon, a reptéren, a Váci utcán kirívóan lehúzós áron veszik az eurót, dollárt és a többi valutát, van, ahol 1 eurót 243 forintért vesznek. Igazából ezeknek a helyeknek a zömét egy cég, az Interchange üzemelteti. Az ilyen irodák előtt közel-keleti külsejű férfiak leszólítják a váltani igyekvőt, hogy inkább nekik adja el az euróját vagy vegyen tőlük dollárt. A hatóságok semmiben nem találnak kivetnivalót, még abban sem, hogy virágzik a kézből történő pénzváltás pár méterre onnan, ahol tábla figyelmeztet annak törvénytelenségére.

Ha jót akarnak, nem itt a reptéren váltanak pénzt, inkább fizessék ki kártyával a két jegy árát és a városban váltanak valahol forintot – világosította fel két külföldi barátunkat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az ott található BKK-iroda egy alkalmazottja, amikor a Magyarországra érkezett ismerőseink arról érdeklődtek, hogyan is tudnának jegyet venni és ahhoz magyar forintot beszerezni.

Eurót ugyanis 243 forintért, dollárt pedig 181 forintért vesz az egyik pénzváltó a budapesti nemzetközi repülőtéren. Akkor, amikor a hivatalos, jegybanki középárfolyam 310 forint az eurónál, és 230 forint a dollárnál.

És ez nem csak idei nyári jelenség. A hvg.hu egyik munkatársa tavaly november végén például ugyanitt egy euróért csak 235 forintot kapott volna – venni meg 328 forintért tudott volna (az MNB hivatalos árfolyama 299 forint körül járt). Ennél még a bankfiókokban is jobb árfolyamokkal lehet és lehetett akkor is találkozni (290 forintos euróvételi árfolyam volt akkor a bankoknál, amikor a reptéri pénzváltónál 235), pedig a péntintézeteknél általában kedvezőtlenebb árfolyamon lehet valutához jutni, mint a pénzváltók nagy részénél.

Sok ember számára nyilvánvaló, hogy külföldi úton a gépről vagy a vonatról leszállva nem szabad pénzt váltani, hanem a városban kell a kedvezőbb árfolyamok közül választani. Csak éppen nem mindenki ennyire körültekintő.

Az Interchange rámegy a külföldi turistákra

Budapest belvárosában döntően egymáshoz hasonló árfolyamokkal, a vételi és eladási árfolyam közötti szűk marzsokkal lehet találkozni. Egy euróért jellemzően 305-308 forintot lehetett kapni hétfőn (a jegybank hivatalos árfolyama e napon 308,54 forint volt), az eladási árfolyam pedig 309-312 forint körül alakult egy gyors belvárosi körképünk alapján (egyedi mennyiségnél természetesen lehet kedvezőbb az árfolyam). A pályaudvarokon, a reptéren, illetve a külföldiek által előszeretettel látogatott bevásárlóutcákban ugyanakkor vannak olyan pénzváltók, ahol ennél az árfolyamnál lényegesen rosszabb feltételekkel lehet pénzt váltani.

181 forintért veszik a dollárt, 249-ért az eurót az egyik budapesti pályaudvaron
©

Feltűnő, hogy ezeken a helyeken a pénzváltó helyiségeken döntően az Interchange felirat virít. És nem is egy irodát üzemeltet a cég egy-egy olyan helyen a fővárosban, ahol biztosan megfordulnak a külföldi turisták. A Keleti pályaudvaron három helyiségük van, a repülőtéren hat, ráadásul a reptéren csak az Interchange van jelen, más pénzváltó nincs is. De ott vannak a Nyugati és a Déli pályaudvaron, a Váci utcán és környékén, és a Várban is.

Hétfőn a hvg.hu több munkatársa is megnézte, hogy a forgalmas helyeken található Interchange pénzváltóknál milyen árfolyamon is lehet külföldi fizetőeszközt váltani, illetve ahhoz jutni. A legtöbb helyen hasonló árfolyamokkal találkoztunk, mint a repülőtéren.

Egymás melletti pénzváltóknál merőben más az árfolyam

Az árfolyamokról már korábban is cikkeztek
2008-ban arról írt a Magyar Nemzet, hogy az Interchange Kft. fiókjai sok esetben félrevezető, kettős árfolyamot alkalmaznak: feltüntettek egy viszonylag kedvező árfolyamot, amely azonban csak akkor volt érvényes, ha az ügyfél legalább negyedmillió forint értékű készpénzt hajlandó beváltani. Ha a beváltandó összeg nem érte el a 250 ezer forintot, akkor egy másik, jóval kedvezőtlenebb árfolyam lép életbe. A pénzváltók felügyeletét akkor ellátó PSZÁF azt közölte, hogy tisztában vannak a megtévesztő pénzváltás gyakorlatával, ám mint elmondták, a felügyelet nem vizsgálhatja a váltási kurzusokat. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ekkor már korábban világossá tette: szervezetük csupán a váltók közötti esetleges kartellgyanúval foglalkozhat, az alkalmazott árfolyam nem tartozik hatáskörükbe. A GVH-nál mellesleg már folyt korábban egy eljárás a cég ellen pont az árfolyam meghirdetése miatt, ügyfelek panaszkodtak a cégre, ám ezt végül 2000-ben megszüntették.

Az érdekes ugyanakkor az, hogy például a Váci utcában található Interchange irodában hétfőn 243 forintért vették, 312 forintért adták az eurót, miközben az iroda mellett közvetlenül található Exclusive Change-nél 307 és 309 volt az árfolyam.

Utóbbi irodánál ráadásul hatalmas kijelzőn hirdették az árfolyamot, míg az Interchange-nél be kellett fáradni az iroda előterébe, és ott egy kisebb méretű papírra kinyomtatva lehetett csak elolvasni az árfolyamokat (más Interchange egységeknél alkalmaztak kijelzőket, de csak benn, az irodában). Az általunk megnézett Interchange-irodák mindegyikénél hasonló volt a megoldás, nem villogtak kinn az árfolyamok. Vannak más pénzváltók is, ahol nincsenek kirakva az árfolyamok, a legtöbbnél ugyanakkor valamilyen módon jelzik, hogy mennyiért váltanak pénzt.

Arab pénzváltók lesben állnak

A Keleti pályaudvarnál szintén a Váci utcában tapasztalt árfolyamokkal lehet találkozni, ám itt nem csak az Interchange van jelen három üzlettel, hanem egy másik cég, a turistainformációs teremben helyet kapó City Change pénzváltójánál is igen kedvezőtlen volt az árfolyam. Az Interchange-nél a már megszokott 243 forintos vételi árfolyam szerepel, míg a City Change-nél 249 forintért vették az eurót. Eladásnál 317, illetve 312 forint az árfolyam.

Az Interchange váltóhelyiségeitől pár méterre közel-keleti külsejű férfiak figyelnek. Amikor a hvg.hu újságírója méricskélte az Interchange árfolyamait, odalépett hozzá az arab kinézetű férfi, vastag köteg pénzt vett elő, és nyomban 290 forintos árfolyamon vett volna eurót. Ügyelt arra, hogy sokszor hangsúlyozza, mennyivel jobban járunk, ha nála váltunk eurót. Rajta kívül is legyeskedtek többen az Interchange üzletei előtt, pedig a valutaváltó helyiség előtt tábla figyelmeztet arra, hogy az utcai pénzváltás törvénytelen. Ez azonban nem zavar ott senkit, láthatóan még a rendőrséget sem nagyon, ottjártunkkor sétáltak rendőrök, és a rendőrségnek is van egy kis irodája a pályaudvaron, a kézből történő pénzváltás mégis régóta virágzik.

Ha azonban a turista kilép a Keleti pályaudvar épületéből, és átmegy az utcán, a pályaudvar ötven méteres körzetében féltucat pénzváltót és pár bankot is talál, sokkal barátibb árakkal. Az euró vételi árfolyama ezeken a helyeken 300-306 forint között mozgott.

A Déli pályaudvaron található Interchange-irodában ugyanakkor már 298 forintért vetté hétfőn az eurót, és 317-ért adták, az itteni eladási árfolyam így lényegesen kedvezőbb, mint az előző helyeken tapasztaltaknál. A pályaudvar épületében található másik pénzváltónál (Jolly Joker), közvetlenül a metróbejárat mellett, 305, illetve 310-es árfolyamon váltották az eurót.

A hatóságokat nem zavarja, az emberek tájékozódjanak

Hiába tűnik úgy, mintha a gyanútlan vagy kényelmes turisták lehúzásáról lenne szó, Magyarországon nagyon nincs olyan hatóság, amely kivetnivalót találna mindebben.

A ferihegyi reptéren ennyiért veszik és adják <br> a valutákat. Az első sorban az euró, <br> a másodikban a dollár.
©

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivóje, Binder István a hvg.hu-val közölte, hogy a pénzváltási tevékenységet – az MNB engedélye alapján – vagy hitelintézetek vagy velük megbízási szerződést kötő függő közvetítők (együttesen pénzváltók) végezhetnek. Pénzügyi szervezetekről lévén szó, a szaktörvényekben és egyéb jogszabályokban előírtak felügyelését az MNB látja el, illetve saját közvetítőiket a hitelintézetek is ellenőrzik. A szóvivő közlése szerint a pénzváltók által alkalmazott árfolyam meghatározására vonatkozóan azonban jelenleg nincs jogszabályi előírás. Egy kormányrendelet az árfolyam meghatározás módjával kapcsolatosan csak arról rendelkezik, hogy azt a pénzváltónak belső utasításban kell szabályoznia. A valutaváltóknak nem is kell igazodniuk a jegybanki hivatalos devizaárfolyamokhoz.

Az elmúlt egy évben egyébként a pénzváltók által alkalmazott árfolyamokra vonatkozó panasz nem érkezett a jegybankhoz. A felügyeleti szóvivő emellett ugyanakkor közölte, hogy a hatáskörébe tartozó fogyasztóvédelmi egyéb megkereséseket, panaszokat – így például tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény (agresszív vagy megtévesztő kereskedelmi gyakorlat) esetleges megsértésére vonatkozó eseteket – természetesen az MNB megvizsgálja, s emellett a jegybank hivatalból is indíthat fogyasztóvédelmi vizsgálatokat. Arra azonban nem kaptunk választ, hogy a jegybank hivatalból indított-e ilyen vizsgálatot.

Megkerestük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH) is, hogy hozzájuk érkeztek-e panaszok a pénzváltással kapcsolatosan. Az NFH szerint nem jellemző, hogy a hatósághoz ilyen jellegű panaszok érkeznének. Azt közölték, hogy a vásárlónak szükséges gondosan eljárnia, így érdemes több helyen is megnézni az árfolyamokat, az interneten több weboldal is foglalkozik valutaárfolyamok összehasonlításával, napilapokban is szoktak erről hírt adni, így a fogyasztónak több lehetősége is van tájékozódni, mielőtt választ.

A pluszszolgáltatások dobják meg az árat

Szváziföld, Lesotho

Az Interchange Pénzügyi Szolgáltató Kft. az Opten céginformációs adatbázis szerint tavaly több mint 690 milliós árbevételt ért el Magyarországon, a 74 főt foglalkoztató cég mérleg szerinti eredménye 2013-ban 141 millió forint volt. Budapesten kívül még nyolc városban vannak jelen idehaza. A vállalkozás tulajdonosa a hollandiai Amszterdamban bejegyzett Interchange Europe B.V., illetve a Curacaon bejegyzett Money Exchange N.V. A cégcsoport a közép-európai térség mellett olyan helyeken is aktív, mint például Dél-Afrika, Namíbia, Lesotho, Szváziföld, de az Egyesült Államokban is működnek.

Érdemes megnézni, hogy a különböző pénzváltó cégek milyen üzletpolitikát folytatnak – közölte a hvg.hu-val Jánvári Krisztián, az Interchange magyarországi és osztrák cégcsoportjának ügyvezetője. Elmondása szerint cégük az egyedüli olyan szereplő a magyar piacon, amely széles nemzetközi gyakorlattal rendelkezik, az Interchange a hivatalos pénzváltója többek közt a bécsi reptérnek is, de üzleteik Hongkongtól Orlandóig megtalálhatóak a reptereken, főbb turistaközpontokban. A váltási árfolyamaik és az ügyfélkiszolgálás módja is szerinte a nemzetközi sztenderdekhez igazodik. "Árfolyamtáblánkon mindig szerepel egy második sor is, ahol közöljük, hogy bizonyos összeg felett, illetve visszatérő ügyfeleiknek mekkora a váltási árfolyam" – emelte ki Jánvári. (250 ezer forint felett valóban barátibb már az árfolyam, az eurót 298 forintért vették hétfőn – a szerk.) Azt állította, hogy ez az árfolyam, ha figyelembe vesszük, hogy náluk nincs egyéb díjtétel (például kezelési díj, tranzakciós költség) már a piaci átlagnál kedvezőbb. Legtöbb ügyfelünk a kedvezőbb árfolyamon vált, a külföldi turisták sok esetben ragaszkodnak az általuk ismert nemzetközi márkához és ügyfélkártyáikkal kizárólag hozzánk jönnek – magyarázta.

Emellett azt is meg kell említeni a cégvezető szerint, hogy míg a legtöbb magyar ügyfélnek elég az, ha csupán beváltja a pénzét, látni kell, hogy ők számos olyan szolgáltatást is nyújtanak, amelyek Magyarországon a pénzváltóirodákban nem elérhetőek, viszont a külföldi ügyfelek elvárják, így ezt is bele kell kalkulálni az árakba. Foglalkoznak például utazási biztosítás értékesítésével, áfa-visszatérítéssel, vámügyintézéssel és turistainformációs pontként is üzemelnek, van nonstop nyitva tartó fiókjuk. Minden ügyfelünk kap tőlünk egy ügyfélkártyát, és ezzel a turizmushoz köthető információk egy call-centeren keresztül idegen nyelven is elérhetővé válnak számukra, csak fel kell hívni a kártyán szereplő telefonszámot, és munkatársaink naprakész információkat nyújtanak múzeumi nyitva tartásról, közlekedésről, szálláslehetőségekről stb. – tette hozzá Jánvári. De értékesítenek például Budapest Kártyát, Hop-on Hop-off jegyeket, múzeumi belépőket is. Emellett elfogadnak bankkártyát, a Western Union pénzküldő szolgáltatás is elérhető minden egységükben és több fiókjukban ATM-ek is találhatóak."Buy-back garantee" szolgáltatásuk keretén belül előre fixált árfolyamon visszavásárolják az ügyféltől azt a valutát, amit nem költött el itt tartózkodása során. Az ügyfelek az első pénzváltás után pedig kapnak egy kártyát, amelynek a felmutatásával a továbbiakban már kedvezőbb feltételek mentén válthatnak pénzt. (A biztosításértékesítés, Budapest-kártya eladása és más szolgáltatásokon vélhetően szintén nyer valamennyit a cég, és nem viszik a pénzt, máskülönben aligha csinálnák, így ezek aligha indokolják a kirívó valutavételi és -eladási árakat – a szerk.)

A piacon elérhető árfolyamokat nézik

Amikor mi új fiókot nyitunk, akkor mindig megnézzük, hogy az adott kerületben, városrészen milyen árfolyamokkal lehet találkozni, és azokhoz igazodunk, illetve igyekszünk arra törekedni, hogy kedvezőbbet kínáljunk, mint a többi pénzváltó – mondta a hvg.hu-nak Ürmössy Mátyás, a City Change ügyvezetője. A cégvezető elmondása szerint a Keleti pályaudvaron is ez volt a helyzet: korábban csak az Interchange váltott ott pénzt, amikor ők ott irodát nyitottak, akkor ők végeztek egy piaci körképet és ennek alapján határozták meg áraikat.

A legtöbb belvárosi helyen a kirakatban kiírják az árfolyamokat
©

A pénzváltó cég honlapján ugyanakkor szerepelnek árfolyamok, ezek Ürmössy szerint kedvezményes árfolyamok, melyeket telefonon egy órára le lehet kötni, ennek leteltéig be kell menni az irodába, és a megbeszélt árfolyamon le lehet váltani a kért pénzt. Ha az interneten látott árfolyamot valaki bemondja egy, a cégükhöz tartozó pénzváltó irodában és hivatkozik rá, akkor Ürmössy szerint ugyanazon a kedvezményes árfolyamon válthatja le a pénzt, ami a honlapon szerepel.Arra a kérdésre, hogy forgalmas-e a Keletinél lévő pénzváltó, Ürmössy elmondta, hogy a május-augusztusi időszak igen, köszönhetően a külföldieknek és a fesztiváloknak. Télen azonban szinte meg sem érné nyitva tartani – tette hozzá.

Ön is találkozott a megszokottól eltérő árfolyammal?
Ha igen, akkor írja meg nekünk tapasztalatait, hol, mikor, mennyit váltott pénzt. Leveleiket az [email protected] e-mail címre várjuk. 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Radar360: Új gócpont Ausztriában, árzuhanás az albérletpiacon

Radar360: Új gócpont Ausztriában, árzuhanás az albérletpiacon

Megbüntették Józsefvárost a közétkeztető hirtelen cseréje miatt

Megbüntették Józsefvárost a közétkeztető hirtelen cseréje miatt

Hány potentát kell egy 8 kilométeres kerékpárút-átadáshoz Biharban?

Hány potentát kell egy 8 kilométeres kerékpárút-átadáshoz Biharban?