szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sőt, a Siemens nem csak a rotorra, hanem az egész konstrukcióra megkapta a típusengedélyt, így – ahol csak lehet – mostantól telepíthető az új giga-szélturbina.

A Siemens megkapta a világ legnagyobb létesítményosztályozó társasága, a DNV GL típusengedélyét a robosztus, ugyankkor innovatív D6 offshore szélturbinájára. Az SWT-6.0-154 típusnevet viselő, 6 MW-os teljesítményű, 154 méter átmérőjű rotorral rendelkező – lényegében akár önmagában is egy komplett – erőmű építése ezzel a sorozatgyártás küszöbére ért. 

Az engedélyezési folyamat során a DNV GL (mely egyébként egyike a világ három legnagyobb rendszertanúsító vállalkozásnak) a szakértőivel teljes hozzáférést kapott a gigarotor gyártásához kijelült dániai fejlesztő és szerelő telephelyeikhez Brande-ben, illetve a dán Oesterildben és a skóciai Hunterstonban lévő tesztállomásokhoz. A vizsgálat során az értékelés kiterjedt a konstrukcióra, a gyártásra, a telepítés és üzembe állítás folyamatainak vizsgálatára is.

A magyarországi összkapacitásra 55 ilyen óriás képes volna
©

Az SWT-6.0-154 fejlesztése a Siemens szerint jelentős előrelépést jelent az offshore-szélenergia költség-csökkentése irányába. A 360 tonna súlyú berendezés egyebek mellett például mintegy harmadával könnyebb a piacon ma ismert, összehasonlítható technikánál. Ez a súlyelőny a gyártástól a szállításon, alapozáson és installáción át az üzemeltetésig végig érvényesíthető, ráadásul egyetlen ilyen gigász hatezer európai háztartás tiszta energiával való ellátására képes. Ráadásul a tipusengedély szerint a monstrum öt évvel hosszabb ideig (25 évig) működhet, mint más Siemens turbinák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

Új panelt tesz a hírfolyam tetejére a Facebook: jön az oltási kisokos

Új panelt tesz a hírfolyam tetejére a Facebook: jön az oltási kisokos

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót