szerző:
hvg.hu

Az ukrán válság hatására Közép- és Kelet-Európa a pénzügyi zűrzavar felé sodródik – állapította meg a legnagyobb globális gazdasági felmérés, amelyet negyedévente végeznek el a világ pénzügyi szakemberei körében.

Az ACCA, a Pénzügyi és Számviteli Szakemberek Nemzetközi Szervezete 2014 második negyedévében, még az MH17 számú járat katasztrófája előtt végezte el a globális gazdasági körülményeket vizsgáló kutatást (GECS – Global Econimc Conditions Survey). Az eredmények azt mutatják, hogy a pénzforgalmi és a keresleti viszonyok jelentősen romlottak, és hogy egymás után két negyedév során növekedett a régióban a pénzügyi instabilitás, amelyet a devizaárfolyamok és a ráfordítási költségek jelentősen ingadozása jellemzett.

Az üzleti lehetőségek is nagymértékben romlottak a második negyedévben, hároméves mélyponthoz közelítve, igaz, a növekedési tőkéhez való hozzáférés feltételei csak kis mértékben szűkültek, és az instabilitás új, nem organikus növekedési lehetőségeket is biztosított a gazdaság egyes szereplői számára.

A számos kihívás ellenére viszonylagosan javult az üzleti bizalom Közép- és Kelet-Európában, még ha csak kis mértékben is: a válaszadók 14 százaléka mondta azt a korábbi 11 százalékkal szemben, hogy növekedett az üzleti bizalom, míg csak 55 százalék vélte az ellenkezőjét a korábbi 56 százalék helyett. Mindez részben a javuló makrogazdasági kilátásoknak volt köszönhető: 30 százalékról 41 százalékra nőtt azon válaszadók száma, akik úgy vélték, a nemzetgazdaságuk fejlődik vagy fejlődés előtt áll, míg a közép-kelet-európai résztvevők 57 százaléka nyilatkozott negatívan – ez jelentősen kevesebb, mint 2014 elején, amikor a pesszimisták aránya 69 százalék volt.

"Korábban talán soha nem kényszerültünk rá, hogy kutatás időzítése miatt ennyi fenntartást fűzzünk a globális gazdasági körülményekről szóló jelentésünkhöz" – mondta Manos Schizas, az ACCA vezető gazdasági elemzője. "A második negyedévben kiemelkedően sok olyan politikai és gazdasági esemény történt, amelyek globálisan érzékeltetik hatásukat, így ezek megnehezítették, hogy pontos képet alkossunk a globális gazdaság állapotáról" – tette hozzá.

Az ukrán válság és a negatív hatások
©

A jelentés megállapította, hogy a gazdasági fellendülés globális léptékben ismét vesztett a lendületéből.

2014 második negyedévében globálisan kismértékben visszaesett az üzleti bizalom, amelyre a korábbiaknál is nagyobb mértékben van kihatással a pénzügyi stabilitás. Az ACCA és a felmérésben szintén résztvevő IMA, az üzleti könyvvizsgálók szervezete szerint ez a jelenség növekvő kockázatot jelent a jövőbeli kilábalásra nézve.

Bár az első és a második negyedévet összehasonlítva statisztikailag elhanyagolható az üzleti bizalomban bekövetkezett változás, ez a látszólagos stabilitás a jelentés szerint annak az eredménye, hogy a javuló befektetési környezet és a csökkenő üzleti lehetőségek hatása kioltja egymást.

A felmérés globálisan üzleti fellendülést mutatott ki. Észak-Amerika és Dél-Ázsia élen jár tőkebefektetés, új megrendelések és létszám tekintetében, míg Afrika és a Közel-Kelet szerepelt a legrosszabbul mindhárom területen romlást vagy stagnálást mutatva.

Összességében úgy tűnik, a globális bizalomnövekedés motorja Észak-Amerika, de hozzájárult a Közép- és Kelet-Európában tapasztalt átmeneti fellendülés is. Ugyanakkor ezen régiók fellendülését globális szinten kiegyenlítette az Ázsiában, Nyugat-Európában, Afrikában és a Közel-Keleten megfigyelhető csökkenő optimizmus. A „tapering”, azaz a FED eszközvásárlásának csökkentése után a fejlődő piacok továbbra is alul teljesítenek olyan kulcsfontosságú területeken, mint a növekedési tőkéhez való hozzáférés, de a szakadék köztük és a fejlett piacok között elkezdett csökkenni.

Pozitív jel különösen a csendes-óceáni térség számára, hogy a kínai gazdaság elhúzódó lassulása kezdi elérni a mélypontot, ami jó hír a beszállítóknak és a késztermékgyártóknak is.

Országonkénti összehasonlításban tisztán látszik, hogy az üzleti bizalom csak átmenetileg állt vissza. Például a biztató kínai és orosz adatok egy sor nagy volumenű, hosszú távú üzleti és befektetési megállapodásnak köszönhetők, ráadásul a felmérés még az MH17 járat katasztrófája előtt készült, annak utóhatásait így nem mérhette fel, miközben az eset nyilvánvalóan negatívan hat majd az üzleti bizalomra Közép- és Kelet-Európában.

A reálgazdaságról érkező viszonylag jó hírek ellenére a felmérés feltárta, hogy 2014 első fele nem sok jót hozott a nyugati bankoknak, ami fokozottan igaz a második negyedévre. Az Egyesült Államokban és Európában a nagy pénzintézetekre vonatkozó adatok erőteljes visszaesést mutatnak a bizalom terén. Ennek okát a tanulmány abban látja, hogy a szektor szereplői keményebb stressztesztekre, emelkedő kamatokra és csökkenő ingatlanárakra, továbbá erősödő geopolitikai kockázatra és az iparági szabályozás szigorúbb számonkérésére számítanak.

"Már most tisztán látszik, hogy 2014 korántsem lesz olyan kedvező a globális gazdaság számára, mint a stabil fejlődéssel jellemezhető 2013-as év" – mondta Manos Schizas, az ACCA vezető gazdasági elemzője. 2013-ban a jó híreket a nagy pénzintézeteknek és a kemény megszorításokat "túlélő" szereplőknek, például az Egyesül Királyságnak és Írországnak köszönhettük, idén azonban már ők is inkább negatív hírekkel szolgáltak – tette hozzá. A kínai gazdaság lassulása, ami folyamatosan kihat a globális kilábalásra is, talán a végéhez közeledik, de a Kelet-Európában és a Közel-Keleten fenyegető geopolitikai problémák valószínűleg épp olyan károsnak bizonyulnak majd középtávon – hangsúlyozta a gazdasági elemző.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
30 méteres mélységből hoztak fel egy fiatal nőt a barlangi mentők a Mátyás-hegyi-barlangból

30 méteres mélységből hoztak fel egy fiatal nőt a barlangi mentők a Mátyás-hegyi-barlangból

A biciklis bérgyilkos berlini merénylete próbára teszi a német-orosz viszonyt

A biciklis bérgyilkos berlini merénylete próbára teszi a német-orosz viszonyt

„Három kolbászfesztivál keresett meg minket a Szintis Laci után” – Ricsárdgír-interjú és lemezpremier

„Három kolbászfesztivál keresett meg minket a Szintis Laci után” – Ricsárdgír-interjú és lemezpremier

Fideszes körökben gáncsolták el Orbán kultúrharcosainak nyomulását

Fideszes körökben gáncsolták el Orbán kultúrharcosainak nyomulását

Han Soloval árulnak egy Opel Merivát Kispesten

Han Soloval árulnak egy Opel Merivát Kispesten

Tízezer tonna hulladékot és uszadékfát emeltek ki a Tiszából

Tízezer tonna hulladékot és uszadékfát emeltek ki a Tiszából