szerző:
MTI

Az LMP sürgeti, hogy újra állítsák fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavasszal megszűnt felügyelőbizottságát (fb) és emellett törvénymódosító javaslattal is korlátozná a jegybank költéseit - közölte Schmuck Erzsébet parlamenti képviselő és Róna Péter, az Ökopolisz Alapítvány társelnöke, korábbi MNB fb-tag.

Az elmúlt hetekben "megnövekedett a Magyar Nemzeti Bank pénzköltési kedve", az alapítványainak 200 milliárd forintot adott, miközben luxuskastélyt és irodaházat vásárolt - mondta a költségvetési bizottság alelnökeként is tevékenykedő Schmuck Erzsébet.   

Az ellenzéki politikus kezdeményezte, hogy a költségvetési bizottság hallgassa meg Matolcsy Györgyöt az MNB gazdálkodásának ügyében. Hozzátette, hogy a meghallgatásra elvileg szeptemberben sor is kerülhet, de félőnek nevezte, hogy a testület fideszes tagjai nem fogják támogatni a javaslatot.

Az LMP azt is sürgeti, hogy a jegybank szervezze újjá a tavasszal megszűnt felügyelőbizottságát. Emellett módosító javaslatot nyújtanak be a jegybanktörvényhez azzal a céllal, hogy az MNB csak az alapfeladataihoz kapcsolódó tevékenységeket finanszírozhasson, és társadalmi felelősségvállalás címén ne költhessen pénzeket – közölte.

Róna Péter arról beszélt, hogy meglátásuk szerint az elmúlt időszak költései nem vezethetők le az MNB-ről szóló törvényből. A jegybank ezzel szemben azt a nézetet képviseli, hogy "mindent szabad, amit a törvény nem tilt" számukra - mondta a közgazdász, aki szerint az ügyben az Országgyűlésnek kell állást foglalnia.

Az MNB felelőssége és küldetése az árstabilitás elérése és fenntartása, de véleménye szerint helyes és indokolt, ha a jegybank konferencia- vagy oktatóközpontot hoz létre. Korábban ő is támogatta, amikor az MNB az Úri utcában vásárolt ingatlant, ahogy "az üdülő, amit a dolgozók részére vett, elméletileg belefér" a törvény kereteibe – közölte.

Az Eiffel Palace megvásárlása viszont nem, mert az "haszonűző tevékenység, és a Magyar Nemzeti Banknak ilyen tevékenysége nincs" - tette hozzá.

Róna Péter téves és félrevezető megközelítésnek nevezte, hogy az MNB-nek "óriási nyeresége van, és ezzel azt csinál, amit akar". A haszon csak könyvelési tétel, és nem tényleges, mert abból fakad, hogy a forint leértékelődött, ami miatt az MNB devizatartalékai forintban számolva többet érnek - mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!