szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A ONE nemzetközi érdekvédelmi szervezet jelentése szerint évente több mint 1000 milliárd dollárt veszít a globális gazdaság a korrupció miatt, ez a világ GDP-jének 0,6 százaléka.

Szinte elképzelhetetlen összeget, mintegy 1180 milliárd dollárt veszít a globális gazdaság évente a korrupció miatt – írja a Quartz.

A ONE nemzetközi érdekvédelmi szervezet azután jutott erre az összegre, hogy megvizsgálták a tiltott pénzügyi műveleteket (csempészet, ember- és drogkereskedelem, illegális fegyverkereskedelem), az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési Hivatalának adatait, illetve a vesztegetésre, pénzmosásra,  adóelkerülésre, a kereskedelem "félreárazására" vonatkozólag is elkészítették becslésüket a fentiekben használt módszerek alapján.

A szervezet azt találta, hogy mintegy 630 milliárd dollár úszik el a pénzmosás miatt, az adóelkerülés 250 milliárd dollárba fáj, a vesztegetés 200 milliárd dollár kárt okoz, a kereskedelem félreárazása pedig 100 milliárdos mínuszt okoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!