szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyar kereskedőház nyílt Rio de Janeiróban, Brazíliában, ez a tizennegyedik kereskedelmi külképviselet a világon - közölte a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) pénteken az MTI-vel.

A megnyitón Kerekes György, az MNKH vezérigazgatója a közlemény szerint köszöntőjében kiemelte: Brazília a világ ötödik legnagyobb országa és a hetedik legerősebb gazdasága. Hozzátette: Magyarország célja, hogy tovább erősítse kétoldalú kereskedelmi kapcsolatait, ebben pedig hatékony segítséget nyújt majd a brazil-magyar kereskedőház. Az üzleti kultúra, a jogi környezet is közel áll az európaihoz, ami számunkra előnyös - jegyezte meg Kerekes György.

Brazília - Mexikó mellett - Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnere Latin-Amerikában - írja a közlemény. Az elmúlt években fokozatosan nőtt a termékek és szolgáltatások kivitele, 2013-ban elérte a 403,3 millió dollárt, ami 23 százalékkal magasabb az előző évhez képest - ismertette az MNKH.

Magyarország többek között közúti járműveket, számítógépeket, gépjármű motorokat, szerves vegyi termékeket, gyógyszereket, mobiltelefonokat valamint izzólámpákat exportál Brazíliába - derül ki a közleményből.

A latin-amerikai államban igény mutatkozik az olyan építőiparhoz kapcsolódó termékekre és technológiákra is mint az üvegbeton, a gyorsépítésű technológiák és szennyvíztisztítók. Ezen kívül keresettek a vasúti és kikötői infrastruktúra fejlesztéséhez köthető termékek, valamint a reptéri infrastruktúra kiépítéséhez használt berendezések, illetve az orvosi felszerelések és a gyógyszerkészítmények.

A hazai kis- és középvállalkozások exporttevékenységének elősegítése érdekében az év végéig további 11, vagyis összesen 25 országban működő külhoni kereskedőházi hálózat jön létre. Az MNKH célja, hogy 2018-ra a jelenlegi 25,5 százalék helyett a magyar export 33 százaléka jusson el az Európai Unión kívülre - olvasható a kereskedőház közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását

Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában

Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában