szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon egyre népszerűbbek az érintésmentes bankkártyák és a technológia, a Magyar Bankszövetség ezért pályázatot hirdet ezeknek a bankkártyáknak és magának a fizetési módnak a megfelelő, egyszerű köznyelvi elnevezésére.

Magyarországon napjainkban 2,2 millió érintésmentes, vagy más néven érintés nélküli bankkártya van forgalomban, amely a teljes hazai bankkártya portfólió közel 25 százalékát teszi ki - közölte a bankszövetség pénteken.

A szövetség azért hirdette meg a pályázatot, hogy a bankkártya tulajdonosok és a kereskedők számára egyértelmű legyen, hogyan történik majd a fizetés a kereskedőhelyeken. Pályázatot bárki benyújthat, amelynek beadási határideje október 15., az eredményhirdetés október 31-én lesz. A részletes kiírás a bankszövetség honlapján olvasható.

Magyarországon a kereskedőhelyi, úgynevezett POS-terminálok közül már 35 ezer - a teljes POS-szám közel 40 százaléka - le tudja olvasni ezeket a plasztikokat, amelyeket idehaza napjainkban 13 kereskedelmi bank bocsát ki. 

Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója a tájékoztatón elmondta: világszerte 2,5 millió kereskedőnél lehet már fizetni ilyen bankkártyákkal, Európában 36 országban fogadják el az angol elnevezéssel "contactless" plasztikkártyákat, sőt 11 országban már mobiltelefonnal is lehet fizetni a kereskedőhelyeken, áruházakban.

Az érintésnélküli fizetési technológiát főleg a kis összegű fizetésre fejlesztették ki, ennek alapján Európában egy ilyen, átlagos tranzakció értéke 11 euró a MasterCard hálózatában. A régióban Lengyelországban minden harmadik, Csehországban minden második vásárlás egyérintéses módon történik.

Magyarországon a kártyás tranzakciók nagyjából 15 százalékát már contactless módon bonyolítják az ügyfelek – a MasterCard-alapú ilyen jellegű fizetés angol elnevezése PayPass tranzakció, a Visa PayWave néven vezette be a megoldást a piacra. Európában a 90 millió Visa contactless kártya a teljes kártyaszám 50 százalékát teszi ki.

Kiss Ede, a Visa Europe országigazgatója szerint a hazai terminálok 25 százaléka tudja elfogadni a PayWave kátyákat is, a fejlődés szerinte mindenképp felgyorsul majd. 

Eölyüs Endre elmondta: a MasterCardnál az egyérintéses fizetés alapvető szabvánnyá válik 2020-ra, addigra az összes POS-terminált képessé kell tenni a PayPass kártyák elfogadásra, egyúttal 2016-tól új terminált már nem engednek üzembe helyezni az érintésmentes technológia nélkül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t