szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés ma fogadhatja el a bankok elszámoltatásáról szóló kormányzati törvényjavaslatot, amellyel átlagosan akár harmadával is csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei. A képviselők emellett megválaszthatják a három új alkotmánybírót is, akiket a kormánypártok jelöltek.

Mint azt korábban, a törénytervezet nyilvánossá válásakor részletesen megírtuk, a kormányzati elképzelés az, hogy visszafizetteti a bankokkal az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatti túlfizetést a devizahitelek esetében úgy, hogy az elszámolással az adósok tőketartozása fog csökkenni. De a végtörlesztők is kérhetik az elszámolást és megsegítik az árfolyamgátasokat, de még azokat is, akiknek a lakását átvette a Nemzeti Eszközkezelő. Ha elfogadják az új regulákat, az is érvénybe lép, hogy a visszatérített összeg után egyik adósnak se kelljen adót fizetnie.

A szerdai ülés a parlamentben 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Majd interpellációk, azonnali kérdések és kérdések után fogadhatják el az őszi ülésszak egyik legfontosabb törvényét, amellyel a kormány a bankok elszámoltatására törekszik.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta: a bankok elszámolásának végén átlagosan harmadával biztosan csökkenni fog az adósok fennmaradó hiteleinek törlesztőrészlete. A parlament előtt lévő előterjesztés alapján a pénzügyi intézményeknek el kell számolniuk ügyfeleikkel. A múltbeli túlfizetéseket, a kiszámítási és elszámolási módszertan részletszabályainak megállapítása a Magyar Nemzeti Bank dolga lesz.

Ugyancsak ma szavazhatnak három, a kormánypártok által jelölt alkotmánybíró-jelöltről: Czine Ágnesről, Sulyok Tamásról és Varga Zs. Andrásról.

Zárószavazás várható a költségvetési tervezéssel kapcsolatos, valamint a pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatások hatékonyabbá tételét célzó előterjesztésről is. Ebben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy a kormánynak a választások évében az eddigi gyakorlathoz képest két héttel később, október végéig kelljen benyújtania a következő év költségvetéséről szóló javaslatát.

Az Országgyűlés pénteken a tervezett paksi bővítésről tart vitanapot az LMP kezdeményezésére, várhatóan négyórás időkeretben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 300 millió literrel kevesebbet tankoltak tavaly az autósok

Több mint 300 millió literrel kevesebbet tankoltak tavaly az autósok

Talán nem érdemes beoltani a legidősebb súlyos betegeket, figyelmeztetnek a norvégok

Talán nem érdemes beoltani a legidősebb súlyos betegeket, figyelmeztetnek a norvégok

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat