szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A híreket gyorsan átfutva úgy tűnhet, egyáltalán nem javul a világ helyzete, nő az egyenlőtlenség, a társadalmi feszültség, ám egy friss kutatás azt mutatja, az éhezés komolyan csökkent a világon.

Bár a híreket gyorsan átfutva úgy tűnhet, romlik a világon élők helyzete, egy friss kutatás szerint jelentősen csökkent a globális éhezés – írja a Vox.com az International Food Policy Research Institute 2014 Global Hunger Indexére hivatkozva.

Az index azt követi nyomon, hogy a világ népességének mekkora hányada alultáplált, az 5 éven aluli gyermekek mekkora aránya sovány, illetve hogy mennyi gyerek hal meg 5 éves kora előtt. Az index 0-100-as skálán mozog: a 0 érték azt jelenti, hogy például senki sem alultáplált az országban.

A grafikonon az látszik, hogy a világ fejlett országait leszámítva 1990-2014 között 39 százalékkal csökkent az index, ez pedig elképesztő zuhanást jelent. A tanulmány szerint két okra vezethető vissza ez a jelentős javulás: a gazdasági növekedésre és kormányzati programokra. A gazdasági növekedés miatt egyre több ember tud elengendő élelmiszert vásárolni (különösen Indiában és Kínában), emellett pedig a kormányzati programok és más segélyek is jelentős mértékben járultak hozzá a megfelelőbb élelmiszerellátáshoz.

Ugyanakkor vannak olyan esetek, amelyeknél nem történt javulás: ilyen például Irak, vagy Szváziföld.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!