szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MNB elkészítette a devizahiteles ügyfelekkel történő elszámolás módszertanát, ennek alapján az ügyfelek túlfizetéseit tőke-előtörlesztésként kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek. A rendeletet kedden fogadta el az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

A jegybank közleménye szerint az alapmódszertant szabályozó rendelet kizárólag a problémamentes szerződések elszámolására terjed ki, amelyek esetében a fogyasztó egyszer sem esett késedelembe, illetve nem részesült semmilyen kedvezményben. A rendelet november elején lép hatályba. 

A hónap második felében még további három rendeletet alkot az MNB. Az egyik a kedvezményekkel, illetve késedelemmel érintett szerződésekre vonatkozó elszámolási módszertant szabályozza, egy másik pedig a végelszámolás vagy felszámolás alatt álló pénzügyi intézmények elszámolási módszertanát, valamint az elszámolási fordulónapokat és a pénzügyi teljesítés határidejét fogja szabályozni. MNB-rendelet szabályozza majd a fogyasztók tájékoztatását rögzítő előírásokat is. 

Az alapmódszertant szabályozó MNB-rendelet kialakítása során a jegybank egyeztetett az Európai Központi Bankkal, valamint a Magyar Bankszövetséggel és a tagjai által delegált banki szakértőkkel is. 

A pénzügyi intézmények a kedden elfogadott rendelet szerint három módszertan közül választhatnak a fogyasztókkal való elszámolás során, egy intézmény azonban csak egy kiválasztott módszertant alkalmazhat a rendelet hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződésekre. Mindhárom módszertan alapját a fogyasztói túlfizetés tőke-előtörlesztésként való elszámolása adja és teljesen azonos eredményre vezet. Az MNB a választási lehetőség megteremtésével lehetővé kívánja tenni, hogy a pénzügyi intézmények belső elszámolási rendszereik sajátosságait figyelembe véve a lehető leggyorsabb, leghatékonyabb módon végezhessék el az elszámolásokat.   

A kedvezményekkel, illetve késedelemmel érintett szerződésekre vonatkozó elszámolási módszertant szabályozó jogszabály már csak egyféle módszertant fog tartalmazni és az első rendelet módszertanát egészíti ki. 

A fogyasztók tájékoztatását rögzítő rendelet elfogadásáról az MNB tájékoztatni fogja a közvéleményt, ezzel egyidejűleg részletes ismertetést ad a fogyasztók teendőiről és a határidőkről. Mivel a pénzügyi intézmények is csak ezt követően tudnak bővebb tájékoztatást adni, a fogyasztóknak az elszámolással összefüggésben a negyedik MNB-rendelet megjelenéséig nincs teendőjük. A három rendelet kialakítása során az MNB szintén folyamatosan egyeztet a piaci szereplők képviselőivel – írja közleményében a jegybank.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyurcsány volt kabinetfőnöke végleg otthagyta pálinkacégét

Gyurcsány volt kabinetfőnöke végleg otthagyta pálinkacégét

Kapitulálni vagy ragaszkodni a tisztességhez? Rudolf Péter első rendezése a Vígben

Kapitulálni vagy ragaszkodni a tisztességhez? Rudolf Péter első rendezése a Vígben

MNB: Magyarország a dobogón van az európai járványkezelésben

MNB: Magyarország a dobogón van az európai járványkezelésben